Da li ste znali? 

Neobični zvukovi kod Severnog pola čuju se već mesecima

Kanadska vojska istražuje misteriozni zvuk koji dolazi s dna mora u zabačenoj regiji Arktika i koji je tokom nekoliko zadnjih meseci plašio životinje, rekli su kanadski zvaničnici.

Vojne letelice su obavile nekoliko multisenzorskih pretraga u tom području, ali za sada ne mogu objasniti uzrok pojave koju su nazvali “akustičnim anomalijama”:

“Naši avioni nisu otkrili nikakav kontakt na površini ili ispod nje. Jedino što su na tom području posade videle su dva jata kitova i šest morževa”, rekli su iz vojske za BBC.

Portparol ministarstva odbrane iz Otave rekao je da uzrok neobičnog zvuka, za koji retki stanovnici na tom području kažu da se može čuti čak i kroz trup broda, ostaje misterija.


Preporuka: Hronovizor – Uređaj Vatikana koji fotografiše prošlost


Zvuk se mogao čuti celo proteklo leto u moreuzu Furi end Hekla, a opisuje ga se kao “bip” ili “šum”, rekao je zastupnik Pol Kvasa.

Reč je o uskom vodenom kanalu u regiji Nunavutu, najvećoj i najrjeđe naseljenoj kanadskoj teritoriji, lociranoj u blizini Grenlanda.

“Ovo je jedno od većih lovnih područja tokom leta i zime jer je reč o području na kojem je deo mora okružen ledom, bogatom morskim sisarima.

No, ovo leto ih tamo gotovo uopšte nije bilo i to nam je postalo sumnjivo”, rekao je Kvasa.

Neki drugi službenivi su rekli da je reč o području koje je na migracijskim rutama kitova i različitih vrsta foka, kojih takođe nije bilo ove godine.

loading...

U nedostatku službenog objašnjenja, kanadski mediji su počeli da nagađaju šta bi mogao biti uzrok zvuka pa se tako redom bacala sumnja na istraživanja koje sonarom provode rudarske kompanije, na vojne podmornice ili čak namerne sabotaže aktivista Grinpisa, koji žele da odvrate životinje od lovnog područja.

No, rudarske kompanije tvrde da ne provode istraživanja u tom području, vojska je rekla da ni strane ni domaće podmornice nisu tuda prolazile, a Grinpis je optužbe odmah odbacio.

Za sada zvuk i dalje ostaje misterija.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

Foto: abcnews.go.com

loading...

Related posts

Leave a Comment