Da li ste znali? 

Nova studija: 99,99 odsto vrsta na Zemlji još nismo ni otkrili?

Planetu Zemlju naseljava daleko više vrsta nego što mislimo. Nova studija je utvrdila da je za čovečanstvo čak 99,99 odsto vrsta koje žive na planeti još uvek nepoznanica.

Nova studija Univerziteta Indijana objavljena u magazinu “Proceedings of the National Academy of Sciences” tvrdi da zemlju naseljava jedan trilion različitih vrsta.

To znači da smo jedva zagrebali površinu i da ostaje još 99,99 vrsta koje treba da otkrijemo, kažu istraživači.

– Procena tačnog broja vrsta koje naseljavaju zemlju jedno je od najvećih izazova biologije. Raznolikost mikroorganizama je veća nego što smo ikada zamišljali – rekao je Džej T. Lenon, profesor biologije na Univerzitetu u Indijani i koautor studije.

Lenon i njegov kolega Ken Lokej kombinovali su podatke iz brojnih vladinih, akademskih i građanskih izvora te su sastavili popis od više od 5,6 milijuna vrsta koje žive na 35.000 lokacija na Zemlji.

Naučnici smatraju da je ovo njaveća baza živih organizama na svetu.

U njoj se nalaze njarazličitiji oragnizmi, od najvećih sisara do najmanjih jednoćeliskih mikroorganizama i zastupljeni su svi delovi planete osim Antartika.

Ono zbog čega je teško utvrditi tačan broj vrsta koje naseljavaju planetu je činjenica da je gotovo nemoguće izbrojati sve vrste mikoorganizama na Zemlji.

– Do nedavno nismo imali način na koji bismo utvrdili broj mikrobioloških vrsta u prirodi. Pojava novih genetskih tehnologija omogućila nam je da dođemo do novih podataka i informacija – objašnjava Lenon.

A ti podaci ukazuju da su upravo većina organizama koje treba da otkrijemo mikroorganizmi.

loading...

Takođe, napomenuli su da je nemoguće otkriti svaki živi organizam na Zemlji.


NAJAVA: Danas u 16:45h očekujte NOVI video klip na našem Youtube kanalu Svet tajni

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment