Da li ste znali? 

Nove teorije: Petrovaradinska tvrđava leži na džinovskom kristalu koji podmlađuje

Da li znate da se pod trahitom podrazumeva stenje ili „kamen” koga je usijana sredina zemljane kugle na površinu potisnula, gde se trahit u bregove nagomilao. Takvi trahitski bregovi izgledaju skoro uvek kao nekakva kupa.
Mnogi današnji najviši vulkani sastoje se iz trahita i imaju takođe oblik kupe, otuda se daje reći, da je nekad na tom mestu, gde se trahit nalazi, bio vulkan, koji se utišao i ne bljuje više usijano stenje iz svoje utrobe.

Dakle, vulkana je nekad bilo i u Fruškoj gori, ako ne i suviše žestokih – jer ima u njoj trahita ili drugim rečima: i u Fruškoj gori se događalo, da je ohladnela zemljana kora probijana usijanim masama, koje su se posle na površini te gore kao kupa naslagale.

Trahit je boje sivaste, zelenkaste  plavetnikaste ili nešto tamnije, tvrd je i hrapav. U Sremu ga zovu „modracem”.

Ono što fascinira u celoj priči jeste činjenica da je je Dunavska stena satkana od velikog kristala. Drugim rečima, Petrivaradinska tvrđava je napravljena na jednom ogromnom kristalu. Zato nije ni čudno što su se oko ovog zdanja vodile ljute bitke.

-Trahit sadrži ortoklas, koji je ovde zastupljen svojojm staklenastom vrstom, sanidinom, čiji su kristali poveliki. Posle njega najvećma  pada u oči amfibol, koji se javlja u dugim, iglastim kristalima sa crnom ili crno-zelenom bojom; sadrži još i augita, biotita, magnetita, i zar nefelina – objašnjava za Svet tajni poznati pronalazač i odličan poznavalac Petrovaradinske tvrđave Veljko Milković.

Prema njegovim rečima, iz svega se vidi da da trahit spada u vrstu ortoklas trahita. Ortoklas znatno usporava proces starenja i podmlađuje organizam.

-Nažalost stena se ne vidi, jer je obrasla šipražjem, decenijama se sa bedema baca smeće, ostaci hrane, ne krči se, a priroda i vegetacija načinile su pravu malu prašuni oko bedema.

Takođe prašina, izduvni gasovi i sve ostalo doprinelo je da podnožje izgleda poprilično zapušteno. Ipak, na nekim delovima i dalje se može videti videti stena, koja je satkana od zelenkasnog, plavkastog i mrkog kristala, a kada se gleda njen presek izgleda kao džinovska piramida ispod zidina – objašnjava Milković.

Interesanto je kako Milković kaže da se pretpostavlja da je stena nastala izbacivanjem jezgra iz vulkana, a prema njegovim rečima, stiče se utisak kao da je ova gromada od stene  “pala sa neba”.

Da li je i ovde prste umešala neka napredna civilizacija ili je reč o čudu prirode, procenite sami.

loading...

On kaže, da stena nije na svim mestima podjednake boje, kao i da je nijansirana.

-Ova ogromna stena ima neku moć, u to sam ubeđen. Ona bukvalno izgleda kao da je iz zemlje izronila ili kao da je pala sa neba. Prosto je privlačila da se na njoj nastanjuju razne civilizacije, jer ima neku odgomnu moć – ističe Milković.

Naime, kako kaže posle eneolita na Petrovaradinskoj steni su se smenjivale različite kulture. Oko stote godine pre nove ere ove prostore naseljavaju Kelti koje sto godina kasnije smenjuju Rimljani koji utvrđivanjem granice na Dunavu grade tvrđavu Kuzum (lat: Cusum) koju će u petom veku razoriti Huni.

-Interesantno je da polovinom XIII veka skoro na istom mestu naseljavaju katolički monasi iz reda ” cistercita” ( lat. ‘ordo cisterciensis’).

Dozvolom ugarskog kralja Bele IV grade manastir koji nazivaju Belakut. Manastir je nakon provale Tatara utvrđen. Nisu oni slučajno tu došli, jer znali su da stena poseduje magijske moći – kaže Milković i dodaje da ima i argument za to.

Po potkrepljuje činjenicom da se svaka osoba koja ode na tvrđavu oseća opušteno, srećno in a neki način puni baterije i podmlađuje svoj organizam.

-I sam kad god odem na Petrovaradinsku tvrđavu, sinu mi nove ideje oko pornalazaka, nisu slučajno tamo ni ateljei umetnika za koje vlada veliko interesovanje kada se dodeljuju.

Na tvđavi se nalazi i Atelje studenata Akademije umetnosti. Da li ste se zapitali zašto je baš tamo – kaže sagovornik.

Autor teksta Ljiljana Natošević


Pogledajte NOVI klip na temu: Jezive i stvarne slike koje ne mogu biti objašnjene (2. deo)


Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment