Otkriće: Ispod „Pobednika“ na Kalemegdanu otkrivena nepoznata prostorija!

slika-57
Foto: wannabemagazine.com

Tokom izvođenja radova na platou, u jednom delu platoa je otkrivena podzemna prostorija, koju je potrebno dodatno istražiti jer o njoj ne postoje nikakvi podaci.

U toku septembra 2015. godine otpočeli su radovi na zameni zastora na platou oko spomenika Pobednik. Po skidanju armirano-betonske ploče utvrđeno je da je stanje podloge veoma loše i da je potrebno uraditi dodatna ispitivanja statičke stabilnosti spomenika Pobednik jer se on nalazi delom na nasipu a delom na srednjovekovnom bedemu.

Elaborat opažanja horizontalnih i vertikalnih kretanja spomenika Pobednik urađen je 1990. godine i tom prilikom je utvrđeno da ima pomeranja i da je spomenik neophodno stabilizovati. Preduzeće LHR je 1996. godine uradilo Projekat osiguranja temelja spomenika Pobednik i po njemu su izvedeni radovi na postavljanju šipova.

U tu svrhu je projektom predviđeno utiskivanje tri mega šipa čime je spomenik osiguran od daljeg naginjanja. Tom prilikom spomenik nije vraćan u apsolutnu vertikalu već je stabilizovan u nakrivljenom položaju.

Foto: Autor fotografija je Marko Milić, šef gradilišta

Kako su poslednja geodetska merenja obavljena 2009. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je predložio da se sada izvrše nova merenja i urade ekspertske analize da bi se utvrdilo da li je neophodna statička sanacija spomenika Pobednik.


V  A  Š  A    R  E  K  L  A  M  A

Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com  ili OVDE.
Evo zašto bi trebalo da se reklamirate na našem sajtu – OPŠIRNIJE.


Takođe, tokom izvođenja radova na platou, u jednom delu platoa je otkrivena podzemna prostorija, koju je potrebno dodatno istražiti jer o njoj ne postoje nikakvi podaci. Nijedno dosadašnje georadarsko snimanje nije registrovalo da se ispod platoa bilo šta nalazi, zbog čega je ovo otkriće bilo veliko iznenađenje.

Skrivenu prostoriju je pronašaojedan od radnika “Zelenila” kada je podigao kamene ploče. Kako saznaje Blic, on je ugledao rupu i odmah prijavio Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Koliko je za sada poznato, misteriozna prostorija ima polukružni svod i omalterisana je.

Posle obavljenih istraživanja i valorozacije prostorije doneće se odluka o njenoj eventualnoj prezentaciji što bi znatno uticalo na budući izgled platoa. Do tada su radovi na zameni zastora odloženi – navodi Nela Mićović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

25740-podzemna-prostorija-580x0
Foto: Autor fotografija je Marko Milić, šef gradilišta

Ako ekspertske analize budu utvrdile da je potreban projekat kompletne sanacije Pobednika, radovi će biti konzervirani do proleća, kada bi se krenulo sa ozbiljnim projektom.

Ukoliko bude neophodna sanacija, to nije zato što postoji opasnost da se spomenik sruši jer je temeljna zona dobra, već bismo uradili ono što je trebalo da bude urađeno pre 30 godina – kaže Nela Mićović.

Dok stručnjaci pod nadzorom Zavoda ne budu utvrdili o čemu se radi, i dok ne bude doneta konačna odluka da li je Pobedniku potrebna kompletna sanacija, radovi na zameni zastora na platou koji su počeli u septembru, su odloženi.

loading...

Juče je tim povodom održan i sastanak kod gradskog menadžera Gorana Vesića, a na temeljnim ispitivanjima prostorije biće angažovani eminentni stručnjaci.

Jedna od pretpostavki je da je možda reč i o podrumskim prostorijama objekta koji se tu ranije nalazio a koji je bio identičan zgradi Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |

(Izvor: Blic)

loading...

Related posts

Leave a Comment