Da li ste znali? 

Otkrivamo: Ovo je najbrutalniji papa u istoriji Vatikana!

Koristio je papsku vojsku za masakr neprijatelja svoje porodice, a nisu mu bile strane ni seksualne orgije s udatim ženama.

Kada je papa Celestin V abdicirao 1294. godine, nasledio ga je papa Bonifacije VIII. Celestin je bio 85-godišnjak iz Napulja, koji je izabran zbog svoje izrazite skromnosti.

Pre nego što je postao poglavar Rimokatoličke crkve živeo je kao siromah i pustinjak, a postao je papa na nagovor kardinala.

Mnogi su mislili kako će se izborom takvog pape crkva očistiti od korupcije, ali ne samo da se to nije dogodilo, već je Celestin bio prisiljen da odstupi posle samo 5 meseci.


Preporuka: Saksajvaman – Drevni grad izgrađen nepoznatom tehnologijom


Prvi potez Bonifacija kao pape bilo je da zatvori Celestina u tvrđavu Fumone gde je proveo deset meseci. Tako je počela vladavina Bonifacija VIII, nagoreg pape u istoriji.

Rođen je kao Benedeto Kaetani i od rane mladosti je pokazivao diktatorske sklonosti. Bio je relativno talentovan za crkveno pravo, a pre nego što je postao kardinal bio je član kurije.

Bonifacije je čvrsto verovao u papsku superiornost nad ostalima. Usput se upleo u međunarodne afere i diplomatske svađe sa stranim kraljevima.

Bonifacije je izdao svoju vlastitu zloglasnu bulu Unam Sanctam po kojoj civilna i crkvena vlast pripada isključivo njemu.
Ali nije mu samo ta neviđena i bezgranična bahatost pridonela imidžu autokrate. Bonifacije se sukobljavao s velikim brojem italijanskih plemića i tradicionalnim neprijateljima njegove porodice. To se posebno odnosilo na porodicu Kolona.

On je iskoristio papsku vojsku kako bi osvojio nekoliko gradova koje je ta porodica držala. Među njima je bio i grad Palestrina, a Bonifacije je naredio pokolj svih stanovnika grada, kojih je bilo oko 7.000.

loading...

Ni u privatnom životu Bonifacije nije bio primer dobrote i čednosti. Bonifaciju nije bilo dovoljno da počini jedan smrtni greh, već je činio i tri odjedanput.

Često se upuštao u seks u troje s udatom ženom i njenom kćerkom, pa je tako u istoj noći počinio preljubu, incest i kršenje zaveta celibata.

Bonifacije je na kraju dobio šta je zaslužio. Preminuo je mesec dana nakon što su ga neprijatelji oteli i mučili. Postoje priče da je umro potpuno lud, kao i da je sam izgrizao svoje ruke posle čegas je do smrti lupao glavom o zid.

Tek nakon njegove smrti počele su da izranjaju najgore priče i tračevi. Kralj Filip IV je čak tražio da se njegovo telo ekshumira i da ga spale kao jeretika. Bonifacijev naslednik papa Klement V odbacio je tu ideju.

Veliki firentinski umetnik Dante Aligijeri je u svojoj “Božanstvenoj komediji” Bonifacija smestio u osmi krug pakla, čak i pre nego što je Bonifacije umro.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment