Da li ste znali? 

Otkriveni novi fragmenti Epa o Gilgamešu: Tablice spasene od Islamske države

Foto: AP, Drevni grad Hatra

Jednu od strašnijih posledica brutalnih ratova u Iraku i Siriji predstavlja sistematsko pljačkanje kulturno istorijskih lokaliteta u ovom drevnom regionu u kojem se rodila kultura.

Teroristička organizacija koja sebe naziva Islamska država uništila je i opljačkala brojna svetilišta, hramove, palate i druge lokalitete koji su starije i od Islama i odHrišćanstva.

Ekstremisti u saradnji sa krijumčarima i drugimn oportunistimaomogućili su širenje ilegalne trgovine neprocenjivivih istorijskih blaga poteklih izkolevke civilizacije.

Ali usred svog ovog pljačkanja antikviteta, postoji jedna pozitivna priča. Muzej u severnom Iraku uspeo je ne samo da spasi čitav niz artefakata od krijumčara, već i da pri tome otkrije nešto novo.

Prema sajtu Ancient History Et Cetera, specijalizovanom za istoriju i arheologiju,Muzej Sulajmanija iz istoimenog kurdskog grada spasio je veliki broj fragmenata glinenih tablica. Muzej je ponudio krijumčarima sistem otkupa “bez postavljenih pitanja” kako bi sprečio da istorijsko blago napusti granice Iraka.

“Sve tablice su u određenoj meri bile prekrivene blatom. Neke od njih su u potpunosti očuvane, a od nekih su nam ostali samo fragmenti. Tačna lokacija na kojoj su iskopane je nepoznata, ali pretpostavlja se da potiču iz oblasti Babel (Vavilon) uMesopotamiji.”, piše na vebsajtu.

Stručnjaci koji su proučavali tablice shvatili su da se na tri fragmenta nalaze do sadanepoznati redovi legendarnog dela svetske knjiženosti – “Epa o Gilgamešu”. Otkriće je uzbudilo sve zaljubljenike u istoriju, literaturu i priču o velikom kralju Uruka koji putuje sa svojim poluboženskim prijateljom Enkiduom u razne avanture da bi posle njegove smrti krenuo u potragu za mudracom Utnapištimom i travkom besmrtnosti.

Foto: AP, Irački artefakti

Ep o Gilgamešu sadrži brojna opšta mesta – hibris junaka, strah od smrtnosti, pa čak i veliki potop i barku.

Nove fragmente preveli su Faruk Al Ravi, profesor na Odeljenju za jezik i kulturuBliskog istoka na Školi Orijentalnih i Afričkih Studija u Londonu (SOAS), a pomagao mu je Endru Džordž, saradnik SOAS-a i prevodilac poslednjeg engleskog izdanja epa.

Sajt AncientHistory izdvojio je neke od 20 novih fragmenata koji pružaju nove uvideu delo:

loading...

– Gilgameš i Enkidu su videli majmune putujući kroz egzotičnu i bučnu faunu Kedrovešume, što se nigde ne pominje u dosadašnjoj verziji teksta.

– Humbaba se pojavljuje ne kao varvarsko čudovište već kao vladar strane zemljekoji se zabavlja egzotičnom muzikom u maniru vavilonskih kraljeva. Žamor majmuna, hor cvrčkova i poj ptica prave simfoniju koja zabavlja Humbabu, čuvara šume.

Dakle, Kedrova šuma se u novim fragmentima otriva kao simfonično prebivalište bogova. Postoji i jedan neverovatno “moderan” detalj, kaže Džordž.

“Gilgameš i Enkidu seku Kedrovu šumu kako bi drva odneli nazad u Vavilon. U novim fragmentima otkriva se kajanje Enkidua koji shvata da je krčenje šume loša stvar i da će uznemiriti bogove”, objasnio je.

“Deskripcija šume i ova vrsta ekološke svesti predstavlja retkost u antičkoj poeziji”, dodao je Džordž.

“Ep o Gilgamešu” zauzima važnu ulogu u istoriji Mesopotamije a prenošen je ipismeno i usmeno vekovima, sve dok nije zaboravljen među ruševinama brojnih drevnih kraljevstva. Vavilonske glinene tablice na kojima je ep zabeležen stare su 2.600 ili više godina i sada se čuvaju u muzejima širom sveta, nakon što ih je u 19. veku ponovo otkrio britanski filolog, kopajući po arhivama britanskog muzeja.

Od tada su pronađeni brojni novi fragmenti, a ovi poslednji popunili su još jedan delić ove legendarne, uvek rastuće priče.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment