Da li ste znali? 

Pet misterioznih munja koje su za nauku enigma

284438_17fb49728762c8afb100c2512d424467_large
Foto: pixdaus

Gromovi ostaju misterija za nauku. Naučnici su tokom godina skupili razne podatke o vrstama munja koje su viđene na zemlji, i one poprimaju najneobičniji oblike i forme, i javljaju se često i iznad oblaka, u višim slojevima atmosfere. Ovo su najčudnije munje koje je nauka pokušala da objasni.

 1. Munja u obliku lopte

“Loptasta munja” je fenomen koji je poznat nauci već vekovima. Bilo je do sada na stotine izveštaja o ovoj vrsti munje, ali to nije nešto što će iko od nas verovatno videti uživo. To su svetleće sfere, obojene raznim bojama, koje mogu biti veličine nekoliko centimetara ili nekoliko desetine metara. Naučnici ne mogu u potpunosti da objasne kada i zašto se oni javljaju, ali veoma lako nešto slično mogu da naprave u laboratoriji.

2. Crna munja

Pre jedne decenije, naučnici su neočekivano otkrili da postoji nešto što su nazvali “crna munja”. Radi se o gromovima koji emituju izuzetno veliku količinu gama zraka. Oni su toliko moćni da mogu da oslepe senzore na satelitima koji su udaljeni nekoliko stotina kilometara, i mogu da stvore antimateriju.  Zvuči kao nešto iz naučnofantastičnog filma, ali one zaista postoje, iako ostaju misterija. Zovu se “crne munje” pošto generišu jako malo svetlosti, vidljive golim okom, iako sadrže ogromnu količinu energije.

3. “Crveni vilenjaci” (Sprites)

Foto: NASA
Foto: NASA
Ovu neverovatnu pojavu naučnici su uspeli da zabeleže samo nekoliko puta, iako u teoriji, svako od nas bi mogao da uživa u njoj sa površine zemlje. Crveni vilenjaci, odnosno duhovi ili crveni mlazovi munje, nastaju na samim obodima svemira. Radi se o crvenkastim ekspozijama eletriciteta, na visini oko 80 kilometara, što već prestavlja mezosferu. Oni traju samo nekoliko sekundi, i čestu podsećaju na meduze. Još jedna pojava koja nije do kraja objašnjena, ali naučnici veruju da utiče na klimatske i atmosferske promene.

4. Patuljci

Patuljci, kao i vilenjaci, veoma brzo nestanu. Toliko su jaki da mogu da se vide i tokom dana. Oni su mahom u obliku prstena i nastaju u još višim slojevima atmosfere u odnosu na spritove. Naučnici procenjuju da mogu da budu široki i po 300 kilometara. Postoji nekoliko snimaka i slika ovih pojava, a jedna od najpoznatijih je “igra patuljaka” iznad olujnog oblaka. Oni ipak najčešće nastaju iznad “pozitivnih munja”, koji su ređi i smrtonosniji od običnih gromova.

5. Mlazovi

Foto: Welias, wikipedia
Foto: Welias, wikipedia

Mogu da budu manji, i tada se zovu “plavi mlazovi” ili da dostignu visinu od 70 kilometara iznad površine zemlje. Plavi podsećaju na kornet, i javljaju se u jonosferi, nekih 40.000 metara iznad zemljine površine. Postoje i “veliki mlazovi” koji su daleko veći i moćniji i zabeleženi su samo nekoliko puta. Traju manje od sekunde, ali oslobode neverovatnu količinu energije.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment