Da li ste znali? 

Planine Gamburtsev na Antarktiku – Naučna tajna stara 50 godina

tumblr_nfehhq9FTi1qd4vugo1_1280-min
Foto: Tumblr/becauseitslogical
Planine Gamburtsev, nazvane po sovjetskom geofizičaru koji ih je otkrio 1958. godine tokom prve ekspedicije u okviru Međunarodne polarne godine, protežu se duž 1.200 kilometara u srcu istočno-antarktičkog pokrivača, sa dubokim dolinama i usecima i oštrim vrhovima koji dostižu i do 2.700 metara visine.

Više od pola veka, geolozi su pokušavali da odgonetnu ovu, jednu od najvećih, misterija Antarktika.
Planine Gamburtsev se nalaze na kontinentu koji je geološki veoma star i koji odavno nije bio izložen snažnim tektonskim potresima usled kojih nastaju planine. Poslednji put je Antarktik bio izložen takvim silama pre 500 miliona godina.

Međutim, oštri vrhovi planina Gamburtsev, sličnih onima na evropskim Alpima, jasno ukazuju da je reč o mladom vencu koji jedva da je iskusio erozivnu snaguvetrova, snega i vode.

Međunarodni tim naučnika, čiji je izveštaj objavljen u časopisu “Nejčr”, kaže da nema objašnjenja za ovu misteriju.

Oni veruju da se odgovor krije u mreži jezera i raseda u stenovitom tlu koji podseća na predeo u tropskom pojasu afričkog kontinenta.

“Istočo-antarktički sistem raseda veoma podseća na jedno od geoloških čuda sveta, Veliki istočno afrički rov”, kazao je za AFP vođa istraživanja, geofizičar iz Britanskog Antarktičkog centra Fausto Feračioli, navodeći da to predstavlja delić pazla koji nedostaje i pomaže naučnicima da objasne subglečerske planine Gamburtsev.

Sistem dubokih raseda pronađen je tokom druge istraživačke ekspedicije planina Gamburtsev, koja je sprovedena u okviru poslednje Međunarodne polarne godine.

Tom prilikom, naučnici iz sedam zemalja su uz pomoć radara i dubinskih senzora napravili prvu detaljnu mapu subglečerskog venca.

Prema njihovoj teoriji, priča započinje pre milijardu godina, kada se nekoliko mini-kontinenata sudarilo formirajući superkontinent Gondvanu, stvarajući u tački sudara planinski venac.

Vremenom, planina se urušila pod sopstvenom težinom i erodirala tokom narednih eona.

Tokom sledeća dva vremenska intervala, pre oko 250 miliona i oko 100 miliona godina, Godvana se raspala u tektonskoj agoniji.

Nastao je 3.000 kilometara dugačak rased u zemljinoj kori koji se pruža od istočnog Antarktika preko okeana do Indije.

loading...

To je dovelo do podizanja tla koji danas čini Istočni Antarktik, a samim tim i do razvoja velikog sistema strmih dolina čije su padine urezale reke, a zatim glečeri kako je Zemlja iz toplote ulazila u duboku hladnoću.

Pre oko 34 miliona godina, veličanstvene planine prekrio je istočnoantarktički ledeni pokrivač veličine Kanade i tako su poput “Uspavane lepotice” planine Gamburtsev zadržale svoju mladost i svežinu.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |
loading...

Related posts

Leave a Comment