Da li ste znali? 

Postoji li tunel ispod Dunava koji spaja Petrovaradin i Novi Sad?

Petrovaradinska trvđava ne prestaje da bude u žiži interesovanja, bar kada je reč u misterijama i legendama. Tato Novosađane, al ii avanturiste i dalje intrigira da li je postojao tunel ispod Dunava.

O ovome nam priča novosadski zaljubljenik i istraživač Đave, veljko Milković.

A da ne priča napamet, svojevremeno je sa jednom TV ekipom koja je povela i ronioce pokušao da reši ovu misteriju,

-Čak  i da nije postojao tunel ispod Dunava, a nema dokaza da nije, ova priča je idealna zbog razvoja turizma. Ipak, gde ima dima ima i vatre.

Doduše na mapama Petrovaradinske tvrđave ne postoji ucrtan tunel, nema čak ni traga da je bilo pokušaja da se napravi. Ali to ne mora ništa da znači jer šta ako ga je neko ranije sagradio, jer su pre Austrougara tu bili Turci, Rimljani, Kelti… – priča Milković

Ono što je Milković primetio je da se pojavljuju izvori vode u tunelima koji su iznad nivoa Dunava, ali je razvio teoriju kako je taj tunel mogao da se napravi, skretanjem toka Dunava.

–Blago Marije Terezije još niko nije pronašao, iako su se mnogi avanturisti upuštali u potragu, ali je izvesno da su za vreme Napoleonovih osvajanja ovde skrivene dragocenosti sa bečkog dvora.

Prema najpoznatijoj legendi, u tajni tunel ispod Dunava moglo se ući iza oltara u crkvi Svetog Jurja u Petrovaradinu i doći do crkvice Svetog Ivana Nepomuka na Mostobranu – Briškancu, na novosadskoj strani.

Kroz njega je, navodno, prošao jedan austrijski oficir, koji je na drugu stranu preneo na rukama svoju ljubavnicu – kaže Milković.

Iako neverovatna, pretpostavka o tunelu pod moćnom rekom izgleda realnija ako se setimo na koji je način izgrađen Trajanov most u Đerdapskoj klisuri: skretanjem toka Dunava privremenom zemljanom branom.

loading...

U takvom koritu, oslobođenom vode, bilo je moguće iskopati tunel dubine oko tri metra, obložiti ga glinom, ozidati i eventualno premazati nekim uljem. Visinska razlika na suprotnim stranama ( Petrovaradin je viši u odnosu na Novi Sad) stvara promaju i bez dodatnih ventilacija.

Takođe, Milković navodi primer tunela ispod Eufrata. Naime, on je sagrađen tako što je reci skrenut tok, tunel je sazidan i sve ponovo vraćeno na svoje mesto.

Da ova priča nije samo puko rekla- kazala, kazuje i  putopis iz 1838. Godine, kojeg je zabeležio slavni danski pisac Hans Kristijan Andersen (kada je Dunavom putovao u Srbiju).

On je zapisao da je stub bio u neposrednoj blizini crkvice Svetog Nepomuka do koje je (prema legendi) stizao tajni tunel ispod Dunava. Njega je urušila i napunila voda.

-I on je zapisao priču da je kroz tunel navodno, poslednji prošao jedan oficir i na rukama s jedne na drugu stranu preneo svoju ljubavnicu (1912.g.).

Tu se zaustavio i izašao na kej svrgnuti internirani mađarski kralj i poslednji austrijski car Karlo sa suprugom Zitom (1921.godine).

-Između 1768. i 1776. godine intenzivno je građeno četvorospratno podzemlje. Dužina ovih komunikacija i podzemnih odaja navodno iznosi samo 16 kilometara. No to možda i nije sve, jer se na terenu stiče utisak o ipak većoj dužini – ističe Milković.

Kako kaže, ovaj jedinstveni sistem imao je predviđene instalacije minskih polja, kao i prostorije za smeštaj vojnika, oružja i 12.000 puškarnica.

Podzemne galerije u vanrednim uslovima mogu dati nužan smeštaj za preko 30.000 ljudi.

U okviru podzemlja izgrađena su dva rezervna ratna bunara. veći se nalazio kod “Topovnjače” prečnika 4 i dubokog 60 metara (pogrešno u narodu nazvan “Rimski bunar”), a manji – cara Josifa II nalazi se u dubokom podzemlju Hornverka širok 2, a dubok 39 metara (kasnije u narodu nazvan “Kajzer bunar “).

Autor teksta Lj.N.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment