Da li ste znali? 

Prokletstvo dijamanta ‘Hope’ (VIDEO+)

Foto: YouTube
Prema legendi, ovaj predivni dijamant poznat pod imenom Hope (Nada) nekad je krasio čelo Indijskog boga, od koga ga je ukrao Hindu sveštenik. Sveštenika su ulovili i mučili radi njegova nedela.

Rečeno je da impozantni dragi kamen nosi smrtonosnu kletvu. Posle se pojavio u Evropi 1642. godine. kod francuskog trgovca i dilera Jeana Babtiste Teferniera. On je ostvario znatnu dobit od prodaje dijamanta, ali je dozvolio svom rastrošnom sinu da spiska većinu tog novca. Krenuo je u Indiju da povrati svoju sreću, no Teferniera su napali besni psi i rastrgali ga na komade.

Dijamant je tada došao do francuskog kralja Luja 14., koji je dragi kamen smanjio sa 112.5 karata na 67.5. Ipak ovaj čin, nije utecao na kletvu. Nicholas Fouquet, francuski državnk ga je posudio za državni bal. Vrlo brzo nakon toga je okrivljen za proneveru i osuđen na život u zatvoru, gde je i umro. Princeza de Lambelle, koja je redovito nosila dijamant, je pretučena do smrti. Sam kralj je umro siromašan i svrgnut dok mu se kraljevstvo pretvorilo u ruševinu. Luj 16. i Marija Antoaneta su umrli pod oštricom giljotine.

Godine 1830. kamen koji je danas  blago kupio je Londonski bankar Henry Thomas Hope za 150,000 dolara. Kamen je opet pokazao svoju zlu ćud. Porodično bogatstvo Hopeovih se naglo istopilo i jedini unuk je umro jadan i siromašan dok drugi naslednik napokon nije prodao ukleti dijamant. Tokom idućih 16 godina, Hope dijamant se selio od vlasnika do vlasnika, od francuza Jacques Coletea koji je počinio samoubistvo do ruskog princa Ivan Kannitovitskog koji je ubijen.

1908. turski sultan Abdul Hamid je platio 400,000 dolara za dijamant i poklonio ga svojoj najdražoj konkubini Surbayi. U roku godine dana, Hamid je izbo Surbayu na smrt te se svrgnuo s trona. Sledeći koji je posedovao zloćudni dijamant bio je Simon Montharides kojega je ubila kočija koja se prevrnula, usmrtivši mu i ženu i maloletnu kćer.

Dijamant je sa svojim prokletstvom našao i put do američkog finansijskog tajkuna Neda McLeana koji je dijamant platio dobrom nagodbom samo 154,000 dolara. Sin Vincent mu je ubrzo smrtno stradao u automobilskoj nesreći, a kćer umrla od predoziranja. Supruga mu je postala ovisna o morfijum, a sam McLean je umro u mentalnoj instituciji. Gospođa McLean je umrla 1947. i ostavila ukleti kamen u nasleđe svojim šestero unučadi.

Dve godine poslije, porodica McLean je prodala dijamant Harryju Winstonu, poznatom trgovcu dragim kamenjem. Winston je kamen ostavio u Smithsonian Institutu, gde se nalazi i danas.

Kamen možda ne provodi svoje prokletstvo na institucijama kao na ljudima. A možda je i zla kob kamena umrla s Evalyn McLean, jednom od šestero McLeanovih unučadi. Umrla je u svom stanu u Dallasu 13. decembra 1967. u dobi od 25 godina. Uzrok smrti je ostao nepoznat.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment