Pronađen novi Stounhendž – Superhendž (VIDEO+)

Foto: Thinkstock

Stounhendž je svetski poznati istorijski spomenik na severu engleskog Salizburija, a datira iz mlađeg kamenog do starijeg bronzanog doba (3.000 do 1.000 godina pre Hrista).

Ubraja se među megalitske spomenike jer se sastoji od velikih kamenih blokova koji vekovima predstavljaju misteriju, između ostalog jer se ne zna ni čemu su služili, iako su pretpostavlja da su bili deo obreda ili verskih ceremonija.

Međutim čini se da smo još daleko od zaključivanja ove neolitske priče, jer arheolozi tvrde da su otkrili tragove još većih kamenih spomenika na udaljenosti manjoj od tri kilometra od Stounhendža.

Ekipa projekta ‘Skiveni pejzaž Stounhendža’ tvrdi da je otkrila nove tragove ispod Duringtonovih zidova, poznatih kao ‘superhendž’ – tačnije jednih od najvećih poznatih ‘hendž’ spomenika, izgrađenih pre Stounhendža.

“Naš radar visoke rezolucije koji prodire i pod zemlju otkrio je neverovatan niz od do 90 uspravnih gromada kamenja, s tim da su mnogi ‘preživeli’ nakon što su srušeni; i divovsku masu koja je položena preko njih”, kaže profesor Volfgang Nojbauer, direktor Ludvig Boltcman instituta za virtualnu arheologiju.

“Na istoku je do 30 kamenja, koji su veliki do 4,5×1,5×1 metra, a koji su preživeli ispod mase, dok je kamenje na drugim mestima tek u fragmentima ili predstavljaju masivne temelje jame”, objašnjava Nojbauer.

Veruje se da su novootkrivene strukture i do 1.000 godina starije od Stounhendža, a postavlja se pitanje o zemlji koju su naselili graditelji Stounhendža i o tome kako su promenili okolinu građenjem ovih velikih spomenika.

“Izvanredne razmere, detalji i novi dokazi koje je otkrio novi projekat menjaju iz temelja naše razumevanje Stounhendža i sveta koji ga je okruživao”, napominje Pol Gardvud, arheolog i vodeći istoričar projekta na Univerzitetu u Birmingemu, piše CNN.

“Sve što je do sada napisano o krajoliku Stounhendža i drevnim spomenicima koji se tu nalaze, sada će morati opet da se piše, iz druge perspektive”, zaključio je Gardvud.

‘Superhenge’: Prehistoric monument discovered 3km from Stonehenge – VIDEO 1
(Izvor: B92)
loading...

Related posts

Leave a Comment