Arheologija: U Kapadokiji otkriven podzemni grad star 5 000 godina

Kaymakli Underground City
Foto: mdchotel.com

U decembru 2014. godine, otkriven je podzemni grad u srednjoj Turskoj star 5 000 godina te se smatra da je najveći na svetu.

Ova nepoznata i drevna metropola iskopana je tokom implementacije projekta urbane transformacije koju je inicirala Uprava Turske za stambenu izgradnju (TOKI) u pokrajini koja se zove Nevşehir.

Kada su radnici obavljaju fizičke poslove u području koje je određeno za izgradnju novih objekata, programeri su naišli na ogromnu podzemnu mrežu pećinskih tunela i komora dugih sedam kilometara.

Ovo nije prvi podzemni grad u Turskoj koji je sasvim slučajno otkriven.


Bela Luna     Zvanično      White Lune

Negde u daljini, daleko iza jele na nebeskom svodu, uz huk tužne sove, kroz zvižduk hladne noći i izmaglicu mraza, što se ponegde penje u nebo poput dima, titiraju senke prošlosti, igrajući se, ne obazirući se na mene. To je tajna noći. Poruka koja nosi u sebi čarobnu moć! Moć Boginje meseca!
Naručite knjigu ‘Bela Luna’ pisca Darkulis Leonov Dias:
Srpska verzija (stanovništvo Srbije) na broj: +381 62 973 42 80 ili OVDE. |
Srpska verzija (van granica Srbije) – OVDE. | English versionHERE. |
Pусская версия – ЗДЕСЬ. |


Područje Kapadokije, gde je i smešten Nevşehir, poznato je kao arheološko i istorijsko nasleđe koje je nekad bilo pokrajina Rimskog carstva.

Srećom, izgradnja novih zgrada je odgođeno, a područje je kasnije registrovano kao kulturna baština Turske. Do sada, 44 istorijska predmeta su obnovljena i smeštena na sigurna mesta kako bi ih sačuvali.

UndergroundCity2
Foto: asianturkey.com

Procenjeno je, da je ovaj tek otkriveni kompleks, koji se sastoji od ogromne mreže izrezbarenih tunela i prostorija, pored brojnih efekata i skrivenih crkava, datira unazad 5000 godina i mogao bi biti najveći svetski podzemni grad. Ovaj grad je najveći otkriveni grad koji su arheolozi pronašli na području Nevşehir, koji je poznat po svojim podzemnim selima i gradovima.

untitled-1
Foto: karinaschroeder.files.wordpress.com

U ovom trenutku, još uvek vrlo malo se zna o ovoj podzemnoj metropoli i arheolozi su već pisali različite hipoteze o ovom gradu i njegovoj eventualnoj funkcionalnosti. Smatra se da ovaj podzemni grad može služiti za transport i skladištenje poljoprivrednih proizvoda.


V A Š A   R E K L A M A – Kontaktirajte nas na: 064/2624313 ili OVDE.


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |

(Izvor: Fresh press)

loading...

Related posts

Leave a Comment