Foto: ProfimediaDrevne civilizacije 

Blago Kumrana: 7 otkrivenih tajni Svitaca s Mrtvog mora

Kumranski spisi sadrže otprilike 900 važnih dokumenata, za koje se veruje da su nastali u periodu između 200. godine p. n. e i 70. godine nove ere.

Svici s Mrtvog mora sadrže kopije odlomaka iz Biblije kao i vladare, kalendare, astronomske tekstove i druge spise za koje naučnici tvrde da su nastali između 200. godine p.n.e i 70. godine nove ere.

Naučnici koriste različite tehnike kako bi otkrili specifičnosti Kumranskih spisa,a mi vam predstavljamo neke od njih:

1. Nova iskopavanja

Iskopavanja su sprovedena u pećinama u Judejskoj pustinji kako bi arheološke ostatke pronašli pre nego što ih pljačkaši otmu.

Tako su na primer arheolozi pretražili Pećinu lobanja, ali nedavno zabeležena pljačka ukazuje na to da na ovom mestu ima mnogo toga još da se pronađe, piše LiveScience.

2. Analiza tkanine

Pećine blizu Kumrana pored Svitaka s Mrtvog mora sadrže i ostatke 200 tekstila.

Tim istraživača je 2011. godine otkrio da su svici napravljeni od lana, da ne sadrže dekoraciju i u nekim slučajevima je zabeleženo beljenje tkanine, što podupire ideju da su Eseni, drevna jevrejska sekta, pisali Svitke s Mrtvog mora.

3. Kontrolisanje pijace antikviteta

Za 15 godina više od 70 fragmenata svitaka je otkriveno na pijaci antikviteta. Iako su neki od njih falsifikovani, drugi mogu biti pravi,pa tako naučnici nadgledaju ove fragmente kad dođu na tržište i koriste društvene medije kako bi osvežili bazu novih fragmenata svitaka.

4. Virtuelno odmotavanje

Zahvaljujući modernoj tehnici virtuelnog odmotavanja,naučnici su mogli da pročitaju ostatke ugljenisanog svitka starog 1.700 godina (koji je oštećen u vatri) pronađenog na nalazištu En-Gedi u Judejskoj pustinji.

Tom prilikom je otkriveno da sadrži početak Knjige Levitske, treće od pet knjiga Mojsijevih, poznatije kao Tora.

loading...

5. Zabrana antikviteta

Kako bi zaustavili talas pljački u Judejskoj pustinji, arheolozi zajedno sa izraelskim udruženjem za antikvitete rade kao deo specijalne jedinice kako bi oporavili opljačkani materijal.

Tako je jedna operacija dovela do otkrića papirusa starog 2.700 godina.

6. Analiza mastila

Analizirajući mastilo kojim su pisani svici s Mrtvog mora, istraživači su između ostalog našli i odnos hlora i broma koji ukazuje na to da je mastilo napravljeno blizu Kumrana.

Analize takođe sugerišu da je na najmanje jednom od svitaka korišćen specijalan tip mastila ponekad nazivan crveno mastilo.

7. Digitalizacija

Projekat digitalizacije je 2011. godine završen omogućivši svima u svetu da vide slike Svitaka s Mrtvog mora u visokoj rezoluciji.

Zahvaljujući ovoj ideji, i naučnici između ostalih mogu lakše da vide i istraže svitke bez odlaska u Izrael.


Preporuka: Kako bi izgledao naš pogled sa Zemlje na ova svemirska tela? 


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Nationalgeographic.rs)

loading...

Related posts

Leave a Comment