Drevne civilizacije 

Da li je faraon Senebkej umro nasilnom smrću?

Detaljno istraživanje skeleta faraona Senebkeja, kao i ostataka nekoliko drugih faraona čije su grobnice otkrivene u Abidosu, okončao je tim predvođen dr Jozefom Vegnerom iz Muzeja Univerziteta u Pensilvaniji. Šta su stručnjaci otkrili?

Abidos je lociran na zapadnoj strani Nila u Gornjem Egiptu i predstavljao je verski centar posvećen poštovanju boga zagrobnog života Ozirisa. Dr Jozef Vegner radi na iskopavanjima na ovom lokalitetu od 1994.

Prošle godine, grobnicu faraona Senebkeja otkrili su istraživači Muzeja Univerziteta u Pensilvaniji koji su radili u saradnji sa egipatskim Ministarstvom za antikvitete.

“Forenzičke analize pružile su nam neke nove odgovore o životu i smrti ovog drevnog egipatskog kralja, dok su u isto vreme postavile nova pitanja kako o samom Senebkeju, tako i o Drugom prelaznom periodu”, navodi dr Vegner.

Žestok napad

Faraon Voseribri Senebkej, koji je živeo tokom kasnog egipatskog Drugog prelaznog perioda (oko 1650-1550. godine pre naše ere) je trenutno najstariji egipatski faraon čiji ostaci pokazuju da je poginuo u bici.

Detaljnim analizama koje su sproveli dr Marija Rosado i dr Džejn Hil sa Univerziteta “Rouan” utvrđen je širok spektar povreda na Senebkejevom skeletu pokazujući da je umro u 35-40. godini, tokom žestokog napada brojnih napadača.

Faraonov skelet ima neverovatnih 18 rana koje su prodrle do kosti. Povrede uključuju velike posekotine na stopalima, člancima, kolenima, rukama i donjem delu leđa.

Tri velika udarca na Senebkejevoj lobanji očuvala su posebnu veličinu i oblik borbenih sekira koje su korišćene tokom egipatskog Drugog prelaznog perioda. Ovaj dokaz ukazuje da je faraon umro nasilnom smrću tokom vojnog sukoba ili u zasedi.

Vešt konjanik

loading...

Šablon rana na Senebkejevom telu ukazuje da je bio napadnut dok se nalazio na uzdignutom položaju u odnosu na svoje napadače, moguće dok se nalazio na leđima konja.

Drugi iznenađujući rezultat osteoloških analiza je da mišićni dodaci na Senebkejevim butnim kostima i karlici ukazuju da je provodio značajan deo svog života jašući.

Drugo telo faraona otkriveno ove godine u grobnici nedaleko od Senebkejove takođe pokazuje znake jahanja, ukazujući da su sahranjeni faraoni Drugog prelaznog perioda u Abidosu bili vešti konjanici. Senebkejevi i posmrtni ostaci drugih faraona u Abidosu pružaju značajan novi uvid u ranu pojavu konja (Equus ferus caballus) u Egiptu.

Iako jahanje u ratovima nije bilo uobičajeno sve do nakon bronzanog doba, Egipćani su izgleda usavršili korišćenje konja tokom Drugog prelaznog perioda.

Jahanje je možda imalo rastuću ulogu u vojnim pohodima tokom tog doba, čak i pre potpuno napredne tehnologije kočija u Egiptu, koja se javila nešto kasnije na početku egipatskog Novog kraljevstva (oko 1550. pre naše ere).

Ko je bio neprijatelj?

Smrt Senebkeja u bici izgleda da se dogodila na znatnoj udaljenosti od njegove grobnice u Abidosu. Kraljevo telo takođe pokazuje znake značajnu vremensku razliku između trenutka njegove smrti i pripreme tela za sahranjivanje.

Ono što ostaje misterija jeste gde je faraon umro i ko su bili Senebkejevi protivnici. Moguće je da je kralj poginuo u bici protiv kraljeva Hiksa koji su u to vreme vladali severnim Egiptom iz svog glavnog grada Avarisa u delti Nila.

Međutim, Senebkej je možda poginuo u borbama protiv neprijatelja na jugu Egipta. Istorijski podaci koji datiraju iz vremena Senebkeja zabeležili su barem jedan pokušaj invazije na Gornji Egipat od strane velike vojne sile iz Nubije na jugu. Isto tako, moguće je da je Senebkej imao druge političke protivnike, moguće kraljeve locirane u Tebi.

Ko je bio Senebkej?

Grobnice sedam drugih faraona su iskopane u Abidosu i pružaju novi uvid u jedan od najmračnijih perioda drevnog Egipta. Moguće je da Senebkej i ovi drugi vladari predstavljaju dinastiju kratkog veka koja je izabrala Abidos za svoje grobno mesto.

Nastavak iskopavanja Muzeja Univerziteta u Pensilvaniji, u saradnji sa Društvom National Geographic, ima za cilj otkrivanje detalja o Senebkeju i drugim faraonima sahranjenim uz njega.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Nationalgeography.rs / Foto: amysmartgirls.com )

loading...

Related posts

Leave a Comment