Drevne civilizacije 

Drevni kodovi: Najmisteriozniji drevni spisi

Dešifrovanje ovih spisa bi moglo da otkrije mnogo o drevnim kulturama…

Ukoliko ih dešifrujete na pravi način, kodeksi stari stotinu i hiljadu godina mogu da otkriju mnogo toga o drevnim kulturama. Često napisani prastarim jezikom, nepoznatom gramatikom, ovi kodeksi zahtevaju pažljivu analizu, piše Blic.

Od egipatske knjige pune magičnih vradžbina do teksta napisanog nepoznatim jezikom, sajt Live Science je predstavio listu od 10 najmisterioznijih drevnih rukopisa:

1. Liber linteus (Zagrebačka lanena knjiga)

Očuvan u omotu egipatske mumije, Zagrebačka lanena knjiga je rukopis napisan na ertruskom jeziku koji je korišćen u Italiji u drevnim vremenima. Stari 2.200 godina, mumija i zavijen omot se sada nalaze u zagrebačkom muzeju.

Platno sa oko 1.130 reči sačuvano je u pet naknadno izrezanih traka kojima je bila omotana egipatska mumija koja se nalazi u Zagrebu.

Pretpostavlja se da sadrži niz obrednih propisa vezanih uz verske rituale starih Etruraca. Kako je etrurski jezik još uvek slabo poznat, dosad je poznato značenje samo pojedinih reči koje pominju žrtvene darove i datume pojedinih svetkovina. Ovi povoji sa natpisom otvaraju jasnu mogućnost postojanja jakih komunikacija između drevnih Etrurije i Egipta.
2. Jevanđelje o sreći po Mariji

Ovo jevanđelje je pisano koptskim jezikom i staro je oko 1.500 godina. Reč je o knjizi koja sadrži 37 proročanstava, u kojima se ponegde pominje Isus Hrist. Za razliku od drugih jevanđelja, u ovom se ne govori o Isusovom životu.

Na početku knjige piše da su tekstovi u njoj inspirisani Marijom, “majkom Gospoda Isusa Hrista, koja je od Arhangela Gavrila dobila dobre vesti”. Knjiga se nalazi na Univerzitetu Harvard, ali nije poznato kada je kako stigla u SAD. Smatra se da je korišćena za predviđanje.

3. Drezdenski kodeks

loading...

Majanski tekst star oko 800 godina sadrži 39 lepo ilustrovanih listova sa tekstom i slikama na obe strane.

Istraživanje objavljeno ove godine ukazuje na to da su u kodeksu zapisane faze kretanja planete Venere kako bi narod Maja znao kog dana treba da budu održani koji praznici. Maje su imale razne rituale koje su vezivale za određene dane. Čuveni su njihov kalendar i astronomsko znanje.

Kodeks se pojavio u XVIII veku u Drezdenu gde se i danas u Kraljevskoj biblioteci čuva. Većina majanskih tekstova su uništili hrišćanski misionari, pa je prava misterija kako je ovaj tekst preživeo.

4. Jevanđelje po Judi

Kada je 2006. godine preveden i objavljen ovaj rukopis je izazvao pravu pometnju među izučavaocima Biblije i pripadnicima hrišćanske crkve. U njemu je Juda Iskariot prikazan, ne kao izdajica, već kao njegov verni prijatelj.

Prema tekstu je Juda samo izvršio naredbu Isusovu jer je navodno Isus smatrao da on mora da se žrtvuje. Utvrđeno je da je tekst napisan negde u drugom veku nove ere, verovatno od strane gnostičkih sledbenika Isusa.

Sept. 17, 2005 – STAMP – This lead section of the pieced-together Gospel of Judas begins: ”The secret account of the revelation that Jesus spoke in conversation with Judas Iscariot during a week, three days before he celebrated Passover.” (Kenneth Garrett/National Geographic/KRT), Image: 192464457, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press – Archives

5. Spisak blaga kralja Solomona

Ovaj tekst je nedavno preveden sa hebrejskog i predstavlja navodni spisak svih blaga biblijskog kralja Solomona, kao i objašnjenje kako ih pronaći.

Među tim basnoslovnim blagom, nalazi se navodno i Zavetni kovčeg – koji sadrži ploče sa zapovestima koje je Bog dao Mojsiju. Međutim, prema tekstu, blago će moći da se otkrije tek kada na Zemlju dođe Mesija, sin Davidov.
9. Knjiga ritualne moći

Ova knjižica od 20 strana je napisana na koptskom jeziku pre oko 1300 godina. Ona sadrži magične formule među kojima su su ljubavne čini, čini za izlečenje ali i instrukcije za izvođenje egzorcizma.

Smatra se da su tekst napisali pripadnici hrišćanske sekte setijanaca koji su posebno obožavali trećeg sina Adama i Eve – Seta. U tekstu se spominje i misteriozno biće Baktiota.

“Zahvaljujem ti se i prizivam te Baktiota: Ti si veliki, vredan poverenja, gospodar četrdeset i devet vrsta zmija”, piše u tekstu.

10. Vojničev rukopis

Verovatno najpoznatija misteriozna knjiga je Vojničev rukopis. Ime je dobila po Vilfridu Vojniču koji ju je pronašao. Utvrđeno je da je nastala u XV veku.

Knjiga ima 250 strana punih neobičnih simbola i teksta koji do sada niko nije dešifrovao. Ipak, jedan naučnik tvrdi da je dešifrovao deset reči u knjizi.

U Vojničevom rukopisu se nalaze crteži neobičnih biljaka, od kojih svega nekoliko može da se identifikuje. Stranice su pune i raznih dijagrama koji asociraju na astrologiju i kosmologiju.


Pogledajte NOVI video klip na temu: 26 Fotografija koje prikazuju promene u svetu


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Nationalgeographic.rs / Blic.rs / Foto: Ancien code)

loading...

Related posts

Leave a Comment