Drevne civilizacije 

Drevnu civilizaciju Maja zbrisala ERUPCIJA VULKANA?

Naučnici misle da je erupcija vulkana El Čičon u Meksiku kriva za nestanak civilizacije Maja.

Holandski tim je istraživao nanose pepela, i otkrili su da se doba iz koje potiče pepeo podudara sa tzv. majanskim “jazom”, vremenom kad nema dokaza o njihovom postojanju.

Period tokom koga su civilizaciju Maja drmala politička nestabilnost i kulturni preokret, doveo je do toga da napuste veliki deo svoje ravničarske zemlje.

Ostaci sumpornih “šiljaka”, koje su naučnici proučavali, otkrili su da je postojala i velika erupcija u tom podneblju, upravo u vreme majanskog jaza.

Kis Nurin sa Univerziteta u Utrehtu tvrdi da je u pitanju vulkan El Čičon koji je zbrisao majansku civilizaciju, naterao ih na beg i stvorio “jaz”.

Njegovo istraživnaje se bazira na proučavanju ostataka pepela koje se nalaze na nekadašnjim majanskim ravničarskim posedima.

Tefra, materijal svih tipova i veličina koji je izbačen iz vulkana, po ovom timu naučnika, hemijski može da se poveže sa materijalom iz 1.200 metara visokog vulkana El Čičon.

Tim stručnjaka je uzorke sakupljao iz jezera Tuspan i reke Usumasinate.

Na osnovu istraživanja otkrili su da se na ovom podneblju desila velika erupcija baš u vreme kad su maje bile pred slomom, i ubrzo kad je došlo do njihovog nestanka i kraha..

– Da li je El Čičon vulkan zaista uzrok nestanka drevne civilizacije zahteva još brojne hemijske analize, koje tek treba da se urade – komentariše Metju Tuni iz Centra za okeanska istraživanja u Nemačkoj.

loading...

Drugi neki dokazi ukazuju na društvene prevrate, kugu i lošu žetvu, koji su takođe uticali na razdor u civilizaciji, a neki naučnici tvrde da je suša i propast useva jedan od glavnih uzroka kraha ove drevene civilizacije.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu@dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Blic.rs)

loading...

Related posts

Leave a Comment