Drevne civilizacije 

Izgubljeno carstvo Maja – 1. deo

Smeli i ambiciozni, zmijski kraljevi koristili su silu i diplomatiju da stvore najmoćniji savez u istoriji svoje kulture.

Tekst Izgubljeno carstvo Maja je objavljeno u National Geographic Srbija u septembru 2016. godine

Drevni grad Holmul na prvi pogled i nije bogzna šta. Usputnom posmatraču to je samo niz strmih, šumovitih brda usred prašume u severnoj Gvatemali, pored meksičke granice. Džungla je ovde u basenu Peten gusta i vruća, ali suvlja nego što biste očekivali. I tiha, osim brujanja cvrčaka i povremenih krikova majmuna drekavaca.

Pogledate li pažljivije, uočićete da je većina tih brda složena u velike prstenove poput putnika zbijenih oko vatre u hladnoj noći. Još pažljiviji pogled otkriva da su delovi brda izrađeni od isklesanog kamena, a u nekima su na obroncima izdubljeni tuneli.

U stvari, to uopšte nisu brda nego drevne piramide, prepuštene propadanju nakon pada majanske civilizacije pre hiljadu godina.

To mesto je bilo razvijeno naselje tokom klasičnog majanskog razdoblja (od 250. do 900. godine), u vreme kad su pismenost i kultura cvetale širom današnje Srednje Amerike i južnog Meksika. To je takođe bilo vreme političkog previranja.

Dva zaraćena grada-države bejahu zatočeni u večnom sukobu, boreći se za prevlast. U jednom kraćem razdoblju jedan od tih gradovadržava je prevladao i u majanskoj istoriji postao nešto najbliže carstvu. Njime su vladali zmijski kraljevi iz dinastije Kaanul, za koje do pre nekoliko decenija niko nije ni znao da su postojali. Zahvaljujući lokalitetima oko grada-države, uključujući i Holmul, arheolozi sada sastavljaju priču o zmijskim kraljevima.

Holmul nije veliki, čuveni lokalitet poput obližnjeg Tikala i arheolozi su ga uglavnom zanemarivali do 2000. godine, kada je stigao Fransisko Estrada-Belji. Gvatemalac rođen u Italiji, zgodan, raščupane kose i opuštenog držanja.

Nije tražio ništa posebno poput ispisanih pločica iz klasičnog razdoblja ili ukrašena grobna mesta – tek neki uvid u korene Maja. Jedna od prvih stvari koje je našao bilo je zdanje nekoliko kilometara od onoga što se činilo da je holmulski središnji skup piramida. U njemu su bili ostaci murala koji je prikazivao vojnike na putu do dalekog odredišta.

Začudo, delove murala uništile su, kako se čini, same Maje, kao da su želele da izbrišu istoriju koju je prikazivao. U nadi da će shvatiti zašto, Estrada-Belji prokopao je tunele u nekoliko obližnjih piramida. Drevni Mezoamerikanci gradili su piramide u fazama, jednu povrh druge poput ruskih babuški.

loading...

Kad su stanovnici Holmula dodali novi sloj, sačuvali su onaj ispod, što je istraživačima omogućilo da prokopaju tunele unutra i vide prethodne strukture gotovo tačno onakve kakve su ostavljene.

Godine 2013. Estrada-Belji i njegov tim probijali su se u jednu od većih piramida, prateći drevne stepenice do ulaza u zgradu za ceremonije. Penjući se kroz rupu u podu, iznad ulaza u staru grobnicu otkrili su izvanredno očuvan, osam metara dugačak friz.

Gipsani frizovi vrlo su retki i krhki. Ovaj je prikazivao tri čoveka, među kojima i holmulskog kralja, kako izlaze iz usta neobičnih čudovišta okruženih bićima iz podzemnog sveta, s kojima se prepliću dve ogromne pernate zmije. Umetničko delo bilo je ikonično i izvanredno uzbudljivo živo.

Dok je Estrada-Belji zurio u friz, uočio je uklesani niz u dnu. Kleknuvši, ugledao je traku znakova ili hijeroglifa koji su nabrajalil holmulske kraljeve. Blizu sredine bio je hijeroglif za koji je odmah znao da je najvažnije otkriće njegove karijere – iskežena zmija.

„Među različitim hijeroglifima video sam (ime) Kaanul”, kaže mi. „Pre ovoga bili smo anonimni. Holmul je bio anoniman. A onda, odjednom, bili smo usred najuzbudljivijeg dela majanske istorije.”

PRIPOVEST O otkriću Kaanula ili Zmija i njihovom naporu da stvore carstvo počinje u Tikalu, gradu njihovog najomraženijeg neprijatelja. Baš kao što je vekovima vladao nad majanskim nizijama, Tikal je od  1950-ih vladao i majanskom arheologijom.

Grad koji se širio nekada je imao gotovo 60.000 žitelja i njegove elegantne zgrade su izvesno zapanjile posetioce 750. godine baš kao i turiste danas.

Imao je i stotine prekrasno isklesanih blokova poput nadgrobnih kamenova nazvanih stele. Koristeći se natpisima na njima, naučnici su rekonstruisali istoriju Tikala sve do njegovog pada u devetom veku.

Međutim, bila je tu čudna praznina – otprilike od 560. do 690. godine – kad nikakva stela nije isklesana i malo šta drugo je sagrađeno. Zbunjeni tim prekidom od 130 godina, arheolozi su ga nazvali tikalskim hijatusom (prekidom) i obeležili ga kao misteriju starih Maja.

Arheolozi su počeli da popunjavaju prazninu 1960-ih kad su uočili čudan hijeroglif raštrkan po raznim klasičnim lokalitetima – zmijsku glavu s klovnovskim osmehom okruženu oznakama koje se povezuju s kraljevanjem. Godine 1973. arheolog Džojs Markus prepoznala ga je kao amblemski hijeroglif – reči za grad i vladarski naslov koje su služile kao neka vrsta grba. Pitala se da li bi to moglo biti povezano s tikalskim hijatusom. Šta ako su neki nepoznati ratnici osvojili grad? Ako jesu, odakle bi došla takva sila i ne bi li arheolozi za to znali?

Prašume Petena vruće su i osušene u suvoj sezoni i gotovo neprohodne u vlažnoj. Zagađene su otrovnim biljkama i insektima, a opasni su i naoružani šverceri drogom. Markusova ih je ipak mese- cima istraživala, posećujući ruševine i prikupljajući fotografije hijeroglifa.

Gde god bi došla, videla bi veze s iskeženom zmijom, naročito oko drevnog grada Kalakmula u današnjem Meksiku, blizu južne granice.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Paralelni svet – Iza granice nepoznatog

V I D E O


„Ti lokaliteti snimljeni satelitom upućivali su na grad u središtu. Pa je onda to bilo nešto kao crna rupa”, objašnjava Markusova. „Bilo je to središte mreže lokaliteta okolo, podjednako udaljenih od Kalakmula.”

Kad je stigla u Kalakmul, čije su dve centralne piramide lako vidljive iz vazduha, zadivila ju je veličina grada – otprilike 50.000 ljudi nekada je tu živelo. Stele su bile rasute svuda, ali većina ih je bila prazna. Krečnjak je toliko mekan da su ih vekovi erozije potpuno izbrisali. U gradu je našla samo dva zmijska hijeroglifa.

Zagonetka Zmija podstakla je mladog britanskog istraživača Sajmona Martina da prikupi sve informacije koje je mogao o zmijskim glifovima iz Kalakmula i s manjih lokaliteta. Koristio je nagoveštaje o bitkama i političkim intrigama iz celog majanskog sveta da bi složio sliku o Zmijama i njihovoj dinastiji.

„O Tikalu zapravo znamo samo iz Tikala. U slučaju Kalakmula, o njemu znamo od svih drugih”, pripoveda Martin. „Kao da je upravo izronio iz magle. Malo-pomalo značenje svih tih nasumičnih otkrića počinje da ukazuje na isti pravac.”

Naposletku su Martin i arheolog Nikolaj Grube objavili knjigu pod naslovom „Hronika kraljeva i kraljica Maja”, u kojoj je opisana isprepletena povest kraljevstava drevnog majanskog sveta.

Tokom jednoga sjajnog stoleća u središtu toga sveta bile su Zmije. Kao i Markusova, Martin tvrdi da je zmijsko kraljevstvo bilo neka vrsta crne rupe – usisalo je sve gradove oko sebe i stvorilo ono što je verovatno bilo majansko carstvo. Svakako da ostaje još mnogo pitanja o Zmijama: kako su živele, vladale i borile se – pa čak i jesu li neke od njih zaista postojale.

KRAJEM petog veka Tikal je bio jedan od najmoćnijih gradova-država u regiji. Arheolozi pretpostavljaju da je taj položaj držao uz pomoć mnogo većeg grada visoko u brdima, 1.000 kilometara zapadnozvanog Teotivakan, blizu današnjeg Meksiko Sitija.

Vekovima su ta dva grada oblikovala majansko slikarstvo, arhitekturu, grnčarstvo, oružja i projektovanje gradova. No sve se to promenilo u šestom veku kad se Teotivakan odvojio od majanske regije, ostavljajući Tikal da se bori sam za sebe. Na pozornicu stupaju Zmije.

Niko nije siguran odakle su došle. Nema dokaza da su vladale Kalakmulom pre 635. godine. Neki stručnjaci misle da su postojale stotinama godina pre klasičnog razdoblja te da su se selile s mesta na mesto, stvarajući megagradove jedan za drugim.

Čini se da se najraniji jasan zmijski hijeroglif pojavio u Dzibančeu, gradu u južnom Meksiku, 125 kilometara severoistočno od Kalakmula.

Nastaviće se…

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Nationalgeographic.rs / Foto: VideoHive)

loading...

Related posts

Leave a Comment