Drevne civilizacije 

Izgubljeno kraljevstvo: Podvodni ‘grad’ u Japanu i dalje je misterija za naučnike! (VIDEO+)

Kada je instruktor ronjenja Kihaćiro Aratake zaronio u vode u blizini japanskog ostrva Jonaguni 1986. dočekao ga je neverovatan prizor – šest metara ispod površine pronašao je niz građevina, od kojih je jedna podsećala piramidu, velike kamene blokove sa savršeno pravim uglovima, zidove, staze, stubove…

Naučnici su godinama ispitivali ovo mesto, kako bi otkrili da li je reč o prirodnim ili ljudskom rukom napravljenim strukturama, ali je podvodni “grad” i danas misterija, piše News.com.au.

U početku se smatralo da je reč o gradu koji je pre 10.000 godina bio iznad nivoa mora i da je reč o nekoj vrsti “japanske Atlantide”. Zatim su se pojavile teorije da je mesto potonulo usled zemljotresa pre oko 2.000 godina.

Masai Kimura, morski geolog na Univerzitetu Rjukju u Japanu koji je ronio do ovog mesta više od 100 puta u poslednjih 20 godina, ubeđen je da je seizmička aktivnost potopila grad.

Mislim da je teško njihovo poreklo oceniti kao delo prirode, jer postoji mnoštvo dokaza da su napravljeni ljudskom rukom.

Najveća struktura izgleda kao složena, monolitna, stepenasta piramida visoka 25 metara.

Uklesani znakovi i spomenici u obliku životinja koje sam delimično restaurirao u svojoj laboratoriji sugerišu da je reč o azijskoj kulturi.

Jedan spomenik podseća na podvodnu sfingu koja simboliše kineskog ili drevnog kralja Okinave – kaže Kimura.

Foto: leisurepro.com

Drugi dokazi koji prema mišljenju ostalih stručnjaka potvrđuju da je reč o ljudskom rukom napravljenoj strukturi su dve okrugle rupe posle kojih se u nizu pojavljuju dve manje, kao da je neko pokušao da odvali deo kamena.

Međutim, neprofitna grupa Morien institut sprovela je ekspediciju 1997. predvođenu dr Robertom M. Šošom, profesorom matematike sa Univerziteta u Bostonu.

loading...

Dr Šoš, koji je takođe sprovodio istraživanja u Pakistanu, Egiptu i na Arktiku, smatra da je reč o prirodnoj formaciji.

– Mislim da je reč o prirodnim terasama na kamenom uzvišenju. Njihova osnovna geologija i činjenica da je reč o peščaru, koji se obično lomi pod pravim uglovima, ukazuju da je struktura nastala sama od sebe. Ona je i nastala pod vodom od ‘živog’ morskog dna. Ni jedan deo spomenika ne čine razdvojeni blokovi, što je znak da nisu napravljeni ljudskom rukom – izjavio je ovaj naučnik.

On kaže da je moguće da su ljudi kasnije modifikovali formacije, ali prava istina još uvek se ne zna.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(B92.net)

loading...

Related posts

Leave a Comment