Drevne civilizacije 

Misterije Zlatnog grada – neotkrivena civilizacija

Sigurno ste se ponekad pitali: ’’Šta se zaista desilo sa davno izgubljenim gradovima? ’’ Odgovora je zaista malo, a jako puno nagadjanja.

Prema legendi, sinonim za “zlatni grad” jeste izgubljeni grad u istočnom Peruu. Taj grad se naziva Paititi. Retko ko od vas je čuo za ovaj grad,ali potrudiću se da vam na najbolji način otkrijem sve tajne koje ovaj grad i dan danas čuva sa sobom.

Zašto ga nazivaju ’’zlatni grad’’?  Ovo je bio grad drevne civilizacije Inka.

Narod Inka je svoje blago sakrivao u ovom gradu-tako legenda kaže. Jedini razlog zašto su sakrivali svoje blago u gradu Paititi jeste invazija Španske vojske.

Paititi je do danas sačuvao epitet ‘misteriozni izgubljeni grad’ jer  još nije otkriven, ali to ne znači da u skorijoj budućnosti neće biti otkriven. Samo značenje reči Paititi na Kvečuanskom jeste ‘Dom jaguarovog oca’. Narod Kvečuan je bio potomak Inka. Smatra se da su upravo oni čuvali zapise o španskim kolonijalistima.

Danas, iako se još ne zna gde je zapravo lociran ovaj grad, postoje razne pretpostavke. Arheolozi tvrde da se ovaj grad nalazi u džunglama države Peru, i da je zaista nemoguće istraživanje, jer su terenske okolnosti veoma otežavajuće. Drugi smatraju da se ovaj grad nalazi kod granice sa Brazilom, a postoje i nagadjanja da je njegova lokacija u Boliviji.

Mnogi arheolozi, naučnici, lovci na blago već vekovima su u potrazi za Paititijem.

Postoje razne objave mnogih arheologa, u kojima navode više lokacija na kojima bi mogao da se prostire ovaj grad. Mario Poilja, italijanski arheolog, tvrdi da je pronašao dokument u Rimu, u kome misionar Andrea Lopez opisuje veliki grad sa puno zlata, srebra, dragulja koji se nalazi u srcu samih kišnih šuma, okružen sa više vodopada.

Taj dokument je zapisan davne 1600. godine, što jos više povrdjuje autentičnost.  Andrea Lopez je jedan od mnogih koji su imali spise o ovom gradu. Medju njima je i Francisko Pizaro.

On je predvodio špansku okupaciju. Zapazio je grupu domorodaca sa zlatnim predmetima na sebi kako se sakrivaju u velikim šumama Perua, i ubrzo nakon toga nestaju. Postavlja se pitanje: “Gde su nestali? ’’ Niko to ne zna, ali smatra se da su se uputili ka Paititiju.

loading...

Paititi nije jedini drevni grad u Andima, za koga Španci nisu znali tj. nisu uspeli pronaći.  Danas, oblast planinskog sistema Andi, čuva mnoge zakopane tajne, gradove, neotkrivene civilizacije, fascinantna otkrića.

Ova oblast krije sačuvane zapise, spise, istorijske datume koje mogu biti od velike koristi za sagledavanje istorije u celini. Da li se u skorijoj budućnosti možemo nadati nekom novom otkriću na ovom području? Da li je uopšte moguće istraživati na ovako ne pristupačnom terenu?

Da li savremena tehnologija može otkriti zaboravljene fenomene davne prošlosti?  Pitanja je zaista puno, a odgovora malo.


Pogledajte video klip na temu:  Freska iz 1523. godine prikazuje NLO

V I D E O


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment