Drevne civilizacije 

Mistični Nemrut: Sveto mesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamen

rhjktkqturbxy9mzte0mgi0nwuyy2yzmgqzmdi1ndu5zweyzwq3odnhny5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga
Foto: Shutterstock

Ogromne skulpture visoke su oko 9 metara, a predstavljaju kralja Antioha I., lavove, orlove i razne grčke, perzijske i armenske bogove, poput Herkula, Zeusa, Apolona.

Nemrut je planina u jugoistočnoj Turskoj, udaljena 40 kilometara severno od grada Katha. Planina je visoka 2134 metra, a najpoznatija je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura.

Na vrhu su i ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenskog, iz 1. stoljeća pr.n.e.

Masivne skulpture bogova, kraljeva i drugih bića gledaju prema putnicima koji se penju do grobnice, koja je proglašena UNESCO-vom svetskom nematerijalnom baštinom.

Kralj Antioha vladao je kraljevinom Komagena, koja se nalazi na području današnje provincije Adiyaman. Umro je 34 godine pr.n.e., a zakopan je ispod ogromnih kamenih humaka na vrhu planine.

Prema napisima koje je ostavio, hteo je da bude pokopan na visokom i izolovanom, svetom mestu. Izgradio je panteon, a sve što je ostalo danas su ogromne skulpture koje su ukrašavale terasu panteona.

Ovaj panteon je zanimljiv zbog mešavine kulturnih i verskih ikona. Perzijske, zoroastrističke, grčke… Antioh I. proveo je ambiciozan verski program koji je uključivao kult bogova raznih kultura, ali i svoje porodice, verovatno u pokušaju osiguravanja dinastije svoje porodice.

Ovaj kult nije bio dugog veka, ali su njegovi ostaci ostali na vrhu planine da i dan danas privlače ljude iz celog sveta da ih obiđu.

Ogromne skulpture visoke su oko 9 metara, a predstavljaju njega, lavove, orlove i razne grčke, perzijske i armenske bogove, poput Herkula, Zeusa, Apolona…

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...
loading...

Related posts

Leave a Comment