Naqsh-i Rustam: Drevne grobnice persijskih kraljeva, Iran (FOTO+)

Naqsh-i Rostam 2
Foto: kuriositas.com

Većina je ljudi čula za Persepolis u Iranu, ceremonijalni glavni grad drevnog Perzijskog Carstva. Oko 12 km od ove antičke metropole nalazi se jedno manje poznato, ali jednako impresivno mjesto – Naqsh-i Rustam, gigantska grobnica perzijskih kraljeva ukrašena reljefima starim i do 3000 godina.

Naqsh-i Rustam, grubo prevedeno kao Prestol Rustama, se nekada smatralo svetom planinom u kojoj su ukopana četiri vladara Ahemenidskog Persijskog Carstva (oko 500 gdina pre nove ere).

Najstariji reljef pronađen na Naqsh-i Rustamu je danas teško oštećen, a izrezbaren je pre otprilike 1000 godina prije nove ere. On prikazuje bledu sliku čoveka i smatra se da datira iz doba Elama, jedne od najstarijih poznatih civilizacija. Pored ovog reljefa na litici se nalazi još niz sličnih, od kojih je možda i najpoznatiji lik mitskog junaka Rostama.

3
Foto: kuriositas.com

No, daleko najupečatljiviji dio Naqsh-i Rustama su grobnice isklesane u litice stene lokalno poznate kao “persijski kraljevi”. Ulaz u svaki grob je u središtu svakog kralja, koji vodi do male sobe u kojoj kralj leži u sarkofagu.


Bela Luna     Zvanično      White Lune

Negde u daljini, daleko iza jele na nebeskom svodu, uz huk tužne sove, kroz zvižduk hladne noći i izmaglicu mraza, što se ponegde penje u nebo poput dima, titiraju senke prošlosti, igrajući se, ne obazirući se na mene. To je tajna noći. Poruka koja nosi u sebi čarobnu moć! Moć Boginje meseca!
Naručite knjigu ‘Bela Luna’ pisca Darkulis Leonov Dias:
Srpska verzija (stanovništvo Srbije) na broj: +381 62 973 42 80 ili OVDE. |
Srpska verzija (van granica Srbije) – OVDE. | English versionHERE. |
Pусская версия – ЗДЕСЬ. |


U jednoj od grobnica (identificirano popratnim natpisom) leži Darije I, a smatra se da u ostale tri grobnice leže Kserks I (Xerxes), Artakserks I i Darije II. U petoj nedovršenoj grobnici je verovatno trebao počivati Artakserks III, poslednji kralj Ahemenidskog Persijskog Carstva.

4
Foto: iwanderwhy.net
5
Foto: en.wikipedia.org
6
Foto: cais-soas.com
7
Foto: heritageinstitute.com
naqsh-e-rustam
Foto: touristlink.com
8
Foto: livius.org

V A Š A   R E K L A M A – Kontaktirajte nas na: 064/2624313 ili OVDE.


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |

(Izvor: Pixelizam)

loading...

Related posts

Leave a Comment