Naučnici na pragu rešenja misterije smrti Tutankamona!

12503370855cc498f6212a157422516_v4_big
Foto: Gettyimages

Godina 1978. proglašena je godinom kralja Tuta. Te godine više od 1,2 miliona ljudi posetilo je Metropoliten Muzej umetnosti, kako bi videli izložbu Tutankamonovog blaga.

Predmeti neprocenjive vrednosti koji su pronađeni u grobnici prerano upokojenog faraona i dan danas ulivaju neku vrstu strahopoštovanja prema nekadašnjim vladarima Egipta.

Međutim, sam kralj Tut nije bio ni izbliza tako impozantan.


Novi BBC dokumentarac pod nazivom “Tutankamon: Otkrivena istina” biće premijerno prikazan 16. avguste i pružiće novi uvid u život i smrt jednog od najpoznatijih vladara starog sveta.

U novom prikazu, naučnici će obaviti “virtuelnu autopsiju” Tutove mumije na osnovu 2.000 kompjuterskih skenera i genetske analize njegove porodice. Već znamo da nova slika o njemu nije lepa: imao je prevelike prednje zube, deformitet stopala i vrlo krhku građu.
Ova otkrića važna su iz nekoliko razloga. Prvo, deluje da kralj Tutankamon nije umro u nesreći na kočijama, kako je glasila do sad najprihvaćenija hipoteza.

“On nije bio u stanju da se vozi kočijom, jer mu je jedna noga bila deformisana i bez neke potpore, nije mogao samostalno da stoji”, kaže Albert Zink, direktor Instituta za mumije i ljude ledenog doba.

“Treba nam još genetskih analiza, kako bismo bili upoznati s njegovim zdravstvenim stanjem”.
Takođe, u novom istraživanju očigledne su posledice incesta, koji je bio uobičajen u vladarskim porodicama starog Egipta, budući da su Tutankamonovi roditelji bili brat i sestra.

“Potomstvo dobijeno odnosom brata i sestre često ima slabiji imuni sistem i zdravlje, a neretko i deformitete, jer incest nema biološke ili genetske prednosti. Tutankamon nije bio snažan faraon. On nije vozio kočije. Bio je slab dečak, kom je bio potreban štap, kako bi hodao”, kaže Karsten Puš, koja je radila na studiji o Tutankamonovoj porodici. Inače, u njegovoj grobnici pronađeno je čak 130 velelepno ukrašenih štapova za hodanje.
Misterija o smrti kralja Tutankamona provlači se u naučnim krugovima još od otkrića njegove grobnice u Dolini kraljeva 1922.

Njegovo telo je besprekorno očuvano, ali niko nije mogao da ustanovi šta ga je ubio. Neki su smatrali da je reč o ubistvu, drugi o kugi, tuberkulozi, malariji ili ujedu zmije. Mnogi su smatrali da je pao s kočija.
Ipak, istraživači su sada došli bliže istini, ali ne proučavajući mumiju Tuta, nego njegovu porodicu.
Ispostavilo se da su svi u njegovoj familiji imali neke deformitete, da je Tut između ostalih bolesti imao i malariju i da je imao dvoje mrtvorođene dece sa svojom polusestrom. Hutan Ašrafijan, londonski lekar, ima još jednu teoriju: da je mladi kralj patio i od epilepsije.

Nekoliko faraona koji su bili u srodstvu s Tutankamonom, prema predanju su imali vizije koje su bile osnova kasnije monoteističke vere starog Egipta.

loading...

(Izvor: Washington times)

loading...

Related posts

Leave a Comment