Drevne civilizacije 

Otkriće: Mitska civilizacija zbrisana s lica zemlje pre 3.000 godina

 

Pre više od 3.000 godina zadivljujuća civilizacija koja je u bronzanom dobu bila poznata kao “Morski narod”, Luvijci, i naseljavala istočnu obalu Sredozemnog mora iznenada se suočila sa svojim padom.

Trojanski rat je bio jedan od poslednjih događaja kojima je kulminirao viševekovni haos u dalekoj istoriji sveta poznat pod nazivom “Nulti svetski rat”.

Sva previranja i događaji koji su se dešavali u to doba bili su isprovocirani delovanjem misteriozne i moćne civilizacije poznate kao “Morski narod” je jedno od najnovijih istoričarskih nagađanja.

Najnoviju teoriju koja je prouzrokovala raspad bronzanog doba 1200 pre nove ere i Trojanski rat predstavljaju “Novi naučnici” i tvrde da su luvijski narodi koji su naseljavali obale zapadne Male Azije ,tj. Anadolije, udružili ne bi li napali Hetite.

Eberhard Canger, čelnik udruženja kaže da je u drugom milenijumu pre nove ere glavni jezik u Maloj Aziji bio luvijski.

“Luvijci su bili savremenici mnogo poznatijih civilizacija kao što su Minojska i Mikenska i sa njima su vršili robne razmene. Na samom zalasku bronzanog doba o grčkoj civilizaciji se gube pisani tragovi, ali Luvijci se i dalje spominju u spisima za taj period koji je trajao narednih petsto godina. Njihovi spisi su otkriveni u 19. veku pre minojskih, mikenskih i hetitskih”, kaže Canger.

U hetitskim spisima nailazimo na podatke da su luvijska plemena 3.200 pre nove ere bila toliko jaka da su mogla da pokore carstvo.

U egipatskim spisima se spominje osvajanje Kipra i Sirije od strane “Morskog naroda”, a istoričari su sve više ubeđeni da se zapravo radilo o Luvijcima.

Napadači su spaljivali palate i tvrđave i uspeli da u potpunosti unište Hetitsku civilizaciju. Njihova vladavina je tad obuhvatala teritoriju od Severne Grčke do Libana. Nedogo zatim, mikenski kraljevi su se udružili da bi uništili Luvijce koji nisu bili u stanju da odbrane ogromnu teritoriju koju su osvojili.

Mikenska vojska je osnovala veliku pomorsku flotu koja je s uspehom napadala i osvajala luke širom Male Azije. Završni udarac Luvijcima bio je Trojanski rat, koji ih je potpuno izbrisao.

loading...

Ova pobeda je ujedno označila i sunovrat Mikene, koji je usledio nedugo zatim.

Iako su mnogi istoričari zastupnici ove teorije, ima i onih koji se sa njom ne slažu.

Da bi u potpunosti mogli da dokažu ovu teoriju naučnicima je potrebno da na području Anadolije pronađu materijalne tragove postojanja Luvijske civilizacije koji podrazumevaju arheološke ostatke.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment