Drevne civilizacije 

OTKRIĆE: Naučnici pronašli novi masivni kontinent koji je potonuo u dalekoj prošlosti!

4005652-compass-on-old-map-stock-photo-min
Foto: 123RF.com

Ispostavilo se da ipak postoji izgubljeni kontinent. Stručnjaci su otkrili da nedostaje polovina mase Evroazije i Indije.

Prema rečima naučnika, pola zemljine površine koja je postojala pre 60 miliona godina, danas ne postoji. U prošlosti su stručnjaci smatrali da je ovako nešto nemoguće.

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Nature Geoscience otkriva niz revolucionarnih zaključaka o onome što je poznato kao ponašanje tektonskih ploča.

Istraživanje koje su sproveli naučnici na Univerzitetu u Čikagu (SAD) je bilo da se detaljno ispita kolizija evroazijskih sa indijskim tektonskim pločama, koja je počela pre oko 60 miliona godina i još uvek je usporena, i još je odgovorna za mnoge fenomene, i pojavu Himalaja.

Stručnjaci su koristili brojne izvore podataka, kako bi otkrili originalnu stranu dva kontinentalna mesta pre nego što su počeli da se “sudaraju“.

“Ono što smo otkrili je da polovina mase koja je bila tamo pre 60 miliona godina nedostaje sa zemljine površine danas,“ rekao je Mikela Ingals, diplomirani student geofizičkih nauka koji je vodio projekat kao deo svog doktorskog rada.

 

To su bili potpuno neočekivani nalazi.

Nakon razmatranja skoro svih drugih mogućnosti sa kojima zemljišna masa mogla objasniti, stručnjaci su zaključili da bi se takav nesklad ogromne mase mogao naučno objasniti samo ako se “nedostajući komad“ vratio u zemljin omotač, nešto što stručnjaci smatraju da je nemoguće.

Ova nova teorija može da pojasni neke pojave koje su zbunjivale naučnike u dalekoj prošlosti, kao što je pristustvo olova i uranijuma u vulkanskoj lavi.

Ovi elementi su prisutni u zemljinoj kori, ali su veoma retki u omotaču; mogućnost da se zemljina površina apsorbuje u unutrašnjosti planete objašnjava zašto oni mogu biti prisutni u magmi.

loading...

“Nas su učili na geologiji da je kontinentalna kora plovna i da se ne može spustiti u omotač,“ rekao je Ingals. Novi rezultati tu ideju bacaju kroz prozor.

 

“Mi zaista imamo značajne količine kore koja je nestala iz rezervoara, a jedino mesto gde je mogla da ode je u omotač,“ rekao je Dejvid Rovli, profesor geofizičkih nauka, koji je jedan od Ingalsovih savetnika i saradnika na projektu.

“Ranije se smatralo da su omotač i kora u interakciji samo na relativno mali način. Ovaj rad ukazuje na to da, barem u određenim okolnostima, to nije istina.“

“Posledica našeg rada, ako vidimo kolizioni sitem Indija-Azija kao tekući proces kroz istoriju Zemlje, da je došlo do kontinuiranog mešanja elemenata kontinentalne kore nazad u omotaču,“ rekao je Rovli.

“I oni se onda mogu ponovo izdvojiti i videti u nekim od tih vulkanskih materijala koji dolaze iz omotača danas.“

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Webtribune.rs)

loading...

Related posts

Leave a Comment