Drevne civilizacije 

Otkriveni nevidljivi zapisi na Kumranskim spisima

Neki fragmenti “Svitaka sa Mrtvog mora” imaju zapise nevidljive za ljudsko oko, ali je najnovija tehnologija omogućila njihovo otkrivanje, objavila je Izraelska uprava za starine.

Tehnologija koju je razvila američka svemirska agencija (NASA) omogućila je da se na nekim od tih odlomaka svitaka otkriju i delovi dosad nepoznatih tekstova, prenosi američka televizija NBC.

Otkriće je predstavljeno na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Kao deo projekta digitalizacije svitaka, istraživač Oren Abelman je ispitao nekoliko desetina fragmenata i otkrio “tragove mastila na mnogima od njih, koji su golom oku izgledali prazni”, navela je Uprava u saopštenju.

Zanimljivo je da jedan od odlomaka nije mogao da bude pripisan nijednom poznatom rukopisu, što otvara mogućnost da pripada nekom još nepoznatom tekstu.

Drugi odlomci su identifikovani kao delovi Biblije – Ponovljeni zakon i Knjiga levitska, a jedan kao apokrifna Knjiga jubileja.

Izraelski naučnici smatraju da ovi fragmenti pružaju novi uvid u istraživanje “Svitaka sa Mrtvog mora”.

Posebno interesovanje izazvali su odlomci 147. psalma, koji nagoveštavaju da je taj tekst originalno bio kraći.

“Svici sa Mrtvog mora” ili “Kumranski spisi” sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz hebrejske Biblije, koji su otkriveni između 1947. i 1956. u 11 pećina u okolini Kumrana, na severozapadnoj obali Mrtvog mora.

Tekstovi su od velikog istorijskog i verskog značaja pošto sadrže jedine poznate preživele primerke biblijskih dokumenata.

loading...

Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, a neki na papirusu.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Božije oči – Arheološki fenomen u Bugarskoj

V I D E O


Ti spisi većinom datiraju između 150. pre nove ere i 70. godine nove ere. Svici se uglavnom vezuju za esene, drevnu jevrejsku sektu.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu@dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Tanjug)

loading...

Related posts

Leave a Comment