Foto: ProfimediaDrevne civilizacije 

Ove stene čuvaju tajnu izgubljene drevne civilizacije Sahare (FOTO+)

Stene koje je oblikovao vetar ukrašene su praistorijskim crtežima koji prikazuju idilične prizore pastirskog života u Sahari.

Ko god se odluči da poseti afričku državu Čad, obično ne propušta 15 metara visoke stene koje se protežu pustinjom poput niza nebodera. Ovi stubovi predstavljaju ostatke planina koje je milionima godina oblikovao vetar.

Pre samo par hiljada godina ova pustinja bila je idilični dom pastira.

To nam je poznato zahvaljujući prelepim, živopisinim crtežima koje su ostavili za sobom i na kojima su prikazani njihovi životi i njihova stada – jedini dokaz koji imamo o ovoj izgubljenoj civilizaciji.

View image on Twitter

 

Na samo 160 kilometara severno odavde, građanski rat u Libiji koji je započeo nakon Gadafijevog svrgavanja, još se ne smiruje.

Na severu i zapadu se Alžir, Mali i Mauritanija bore sa teroristima “Islamske države”, a na istoku Južni Sudan je osvojio nezavisnost od Sudana, ali su ove dve zemlje još uvek u ratu.

Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Foto: Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Strme litice kanjona Guelta Darhej, u svom udubljenju kriju zaliv iz kog se poje kamile, majmuni i koze. Među kamenjem, nađe se i pokoji krokodil.

Mala populacija krokodila živi ovde zarobljena usred pustinje. Poput stena, i oni su relikvije plodnije prošlosti kada je ova voda održavala u životu, pored pastira i njihovih stada, i životinjski svet.

Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Foto: Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Temperature stena su surovo visoke, a u podnožju kanonja stotine kamila utoljava svoju žeđ. Voda Guelta prepuna je izmeta, pa se ljudima ne preporučuje da je kozumiraju.

Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Foto: Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

U dalekoj prošlosti, ovo mesto bilo je usputna stanica nomada koji su prevozili razna dobra i robove iz zapadne Afrike do Arabijskog poluostrva.

loading...

Po lokalnoj legendi, krokodili koji žive u kanjonu hranili su se ribom i nikada nisu napali čoveka ili kamilu sve dok ih jedan francuski zoolog nije nahranio mesom i onda su u svoju ishranu dodali i meso sisara.

Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Foto: Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Blizu kanjona, stenovite građevine poput pećine Grande Reparo koja podseća na katedralu prikazuju planinske ratnike u borbi i njihove kamile čije su noge prikazane u pokretu.

Neke stene prekrivene su šiljatim crnim kamenom i na njima se nalaze “Velike dame” iz Niola Doa – crteži žene sa krupnim zadnjicama čija su naga tela prošarana cik-cak šablonom, a njihove glave podsečaju na otisak prsta.

Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Foto: Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

O ovim umetničkim delima malo se zna. Mnoge lokacije u pustinji nisu dostupne za motorna vozila pa se do njih mora doći peške.

Na takvim ekspedicijama postoji veliki rizik od toga da istraživači ostanu bez vode, pa se retko ko usuđuje na taj podvig.


Pogledajte NOVI video klip na temu: TOP 10: Vanzemaljski predmeti na Zemlji


 

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Newsweek.rs)

loading...

Related posts

Leave a Comment