Drevne civilizacije 

Potopljeni grad izronio u Rusiji – Ruska Atlantida (VIDEO+)

Potopljeni grad izronio u Rusiji Ruska Atlantida VIDEO
Staljin je 1935. godine naredio da se istorijski grad Mologa potopi kako bi se omogućila izgradnja ogromnog rezervoara, ali se “ruska Atlantida” podigla iz svog vodenog groba, na radost svojih nekadašnjih stanovnika.

Grad na Volgi datira još iz XII veka i bio je glavna trgovinska ispostava između Baltičkog mora i Azije. Međutim, Sovjeti su odlučili da Mologa mora da nestane kako bi se napravio rezervoar, tj. veštačko jezero Ribinsk i hidroelektrana. Oko 130.000 stanovnika je na silu evakuisano i grad je postepeno nestajao u vodi tokom četrdesetih godina XX veka. Skoro 300 ljudi je odbilo da se iseli i oni su ostavljeni da se utope, potvrđuju dokumenta sovjetske tajne policije.

Nekadašnji stanovnici i njihovi potomci plove do lokacije gde se nalazio grad svake godine da se mole i bace vence u vodu. Međutim, blaga zima i vrelo leto doprineli su da nivo vode drastično opadne, otkrivajući ostatke nekadašnju Bogojavljensku katedralu i okolne ulice. Službenici koji čuvaju jezero dozvolili su Nikolaju Novotelnovu, koji je napustio Mologu kada je imao 17 godina, da ponovo hoda svojim gradom.

Malo toga ima da se vidi osim temelja katedrale i rubova ulica, ali je Novotelnov opisao predratnu scenu novinarima. “Ovde je bila krčma, tamo Voikov škola i prodavnica brašna. Ulica Komunista je prolazila ovuda, ka bloku administrativnih zgrada, apotekama i mojoj kući.”, rekao je Novotelnov. On je položio cveće na metalni znak koji stoji na mestu katedrale i sakupio je ostatke cigli za svoje sugrađane Moložane.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment