Drevne civilizacije 

Predstavljamo Vam 10 najfascinantnijih izgubljenih civilizacija na svetu (FOTO+)

 

lost-ancient-civilizations-min
Foto: Learning Mind

Istoričari i naučnici nude razne odgovore na pitanje kako nestaju civilizacije – prirodne katastrofe, klimatske promene, invazije i slično samo su neki od uzroka. Ipak, oko nekih civilizacija naučnici i dalje lupaju glavu.

7. Tripoljska ili Kukuteni kultura

Tripoljska ili Kukuteni kultura je kasnoneolitska i neolitska kultura koja se prostirala na teritoriji današnje Ukrajine, Moldavije i Rumunije i njeno postojanje je datirano u period od 4500. godine pne. do 3000. godine pne.

Karakteristična je po, na prostoru Evrope, jedinstvenoj urbanstici: prstenasto-elipsastim naseljima/gradovima koje su na svakih pola veka napuštali i spaljivali.

Keramika je izvedena do savršenstva. Velikih je dimenzija, fine fakture i različitih oblika. Najčešće se javljaju pehari, zdele i poklopci. Keramika je bojena sa dve ili tri boje i prisutna je u svim fazama.

Najverovatniji razlog nestajanja ove kulture jeste mešanje sa drugim narodima usled čega je neki veći sused u potpunosti asimilovao Kukuteni kulturu.
Wikipedia/Kenny Arne Lang Antonsen, Rekonstrukcija grada Kukuteni kulture

Foto: Wikipedia/Kenny Arne Lang Antonsen, Rekonstrukcija grada Kukuteni kulture

8. Nabatejci 

Nabatejci su bili savez nomadskih plemena iz severozapadne Arabije.

Nabatejci su kao karavanski trgovci velikim delom kontrolisali trgovačke puteveprema južnoj Arabiji i od 4. veka pne. ostvarili značajnu državnu i političku moć.

U razdoblju od 150. pne. pa do 105. n.e. udružili su se u kraljevinu koja se pružala od Sinajskog poluostrva prema severnoj Arabiji. Kasnije su proširili područje svog uticaja i na Siriju.
Wikipedia, Petra

Foto: Wikipedia, Petra

Nabatejci su ostali zapamćeni po poljoprivredi u kojoj su koristili izvrstan sistem navodnjavanja, koji se do danas proučava, najviše na Jerusalimskom univerzitetu.

Oko 85. pne. Nabatejci pod kraljem Aretom III. osvajaju Damask. U vreme vojskovođe Gneja Pompeja postali su rimski vazali, ali je Aret ipak uspeo da očuva jedinstvo svog kraljevstva.

Tek u vreme cara Trajana 106. pne. Nabatejci gube svoju relativnu nezavisnost i postaju rimska provincija. U narednim vekovima, Nabatejci su asimilovani i romanizovani, a njihova civilizavija je iščeula.
Wikipedia, Nabatejski grad Avdat u Izraelu

Foto: Wikipedia, Nabatejski grad Avdat u Izraelu

9. Maje

Civilizacija Maja je svoju kulturu zasnovala na znanjima i idejama ranijih civilizacija, poput Olmeka. Poznate su po svojim gradovima, arhitekturi, umetnosti, religiji, ali i po kalendaru, matematici i astronomiji.

Umetnost Maja predstavlja odraz njihovog načina života i bogate kulture. Ona obuhvata mnogobrojne crteže i slike, plitki i duboki reljef u drvetu , kamenu, glini, žadu, kao i figurice od gline.

Iako su znali kako da obrađuju metale, retko su ih nalazili, pa su ih koristili samo za ukrašavanje. Na prestolima i muralima, kao i na polihromnoj keramici, mogu se videti ugravirane scene iz svakodnevnog života Maja, a na stelama uklesani natpisi o njihovim podvizima u bitkama.
Osim toga, muzika je bila vrlo cenjena, pa su se na kraju svake javne ceremonije izvodili pozorišni komadi
Wikipedia, Piramida u Tikalu

Foto: Wikipedia, Piramida u Tikalu

Gradovi Maja podizani su u nizijama. Najveći gradovi bili su prilično gusto naseljeni. Retko su bili raspoređeni u pravilne mreže i smatra se da su se razvijali neplanski.

Velegrad se sastojao iz tri dela, iz gradskog centra, okoline i zaseoka. Gradski centar je predstavljao središte vladajuće klase. Isticala se arhitektura piramida, hramova, astronomskih opservatorija, palata, terena za igru loptom i stanova zanatlija ili trgovaca, koji su bili na usluzi vladajućoj klasi. Sve ovo je bilo sagrađeno od kamena prekrivenog stukom.

Civilizacija Maja doživela je kolaps neposredno pre nego što su stigli Španci, a istoričari i naučnici smatraju da je to toga došlo zbog klimatskih promena na poluostrvu Jukatan.

Ono što je ostalo od Majanske kulture, Španci su brzo uništili i asimilovali.
Wikipedia, Majanske ruševine u Palenkeu

Foto: Wikipedia, Majanske ruševine u Palenkeu

10. Misisipijska kultura

Misisipijska kultura je bila indijanska kultura graditelja humaka koja je postojala na području današnjih SAD u poslednjim vekovima 1. i prvim vekovima 2. milenijuma.

Ime je dobila po dolini reke Misisipi, gdje se prvi put počela razvijati i odakle se postepeno širila na zapad i istok. Kao njen početak se tradicionalno uzima 850. a završetak 1500. godina.

Kao njena glavna karakteristika se navode veća naselja i orijaški piramidalni humciod zemlje, ekonomija temeljena na uzgajanju kukuruza, religijski artefaktinapravljeni od bakra i složeniji oblici društvene organizacije temeljeni na plemenskim savezima kojima su upravljali poglavice.
Wikipedia/Herb Roe, Misisipijska kultura (rekonstrukcija)

Foto: Wikipedia/Herb Roe, Misisipijska kultura (rekonstrukcija)

Iako se misisipijska kultura često navodi kao najrazvijenije ljudsko društvo pretkolumbovske Severne Amerike, a nekada i civilizacija, ona nije poznavala metalurgiju i pismo.

Naselja misisipijske kulture je u 16. veku opisao španski istraživač Hernan de Soto, ali su ona ubrzo nakon toga nestala, što se tumači kao završetak procesa uzrokovanog malim ledenim dobom nekoliko vekova pre, odnosno posledicom izloženosti Indijanaca pogubnim bolestima kao što su male i velike boginje.
Wikipedia/Herb Roe, Ratnik Misisipijske kulture

Foto: Wikipedia/Herb Roe, Ratnik Misisipijske kulture

Veruje se da određeni broj današnjih indijanskih plemena potiče od misisipijske kulture, a među Čirokijima su se do 19. veka sačuvala usmena predanja o gradnji velikih humaka u prošlosti.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |
loading...

Related posts

Leave a Comment