Pronađeno drevno blago Vikinga

vikings-slice1
Foto: history.com

Uzvikujući „Viking!“ dok je mlatio srebrnim prstenom, entuzijasta s metalnim detektorom, Derek MekLenan, znao je da je pronašao nešto posebno.

Ono što nije shvatio je da je kolekcija blaga sa preko 100 stavki – uključujući zlatan i srebrni nakit, poluge i jedinstveno ukrašen krst – jedna od najznačajnijih vikinških kolekcija ikada otkrivenih u Škotskoj.

Kada je mesto gde je MekLenan (47) našao prvi artefakt potpuno istraženo, arheolog je iskopao srebrni ćup sa još stvari zamotanih u krpu.

Sadržaj karolinškog ćupa, ugraviranog životinjama i koji je jedan od tri takva ćupa u Velikoj Britaniji koji je uvezen iz Svetog rimskog carstva Šarlemanja i njegovih naslednika, tek treba da se testira rendgenom da bi se dokazala autentičnost.

Otkriće najvećeg i najvažnijeg vikinškog blaga u Škotskoj još od 1891. godine, napravio je MekLenan kada je istraživao polja Škotske crkve u Damfrizu sa kolegama, ocem Dejvidom Bartolomjuom i pastorom Majkom Smitom koji su oboje iz Galoveja.

MekLenan je rekao da je ostao bez teksta kada je ugledao šta je iskopao iz dubine od oko pola metra.

Među stavkama je bio i rani hrišćanski srebrni krst ukrašen raznim dekoracijama, za koji se smatra da potiče iz 9. ili 10. veka.

MekLenan, koji smatra da bi dekoracije mogle da predstavljaju četiri evangelista Mateja, Marka, Luku i Jovana, rekao je: „Verujem da su urezi slični onima na ostacima kovčega Svetog Katberta u katedrali Durham. Po meni, krst otvara mogućnost intrigirajuće veze sa Lindisfarneom i Ionom“.

Stručnjaci kažu da je ova nova kolekcija, iako deli elemente sa drugim spektakularnim otkrićima iz doba vikinga, od međunarodnog interesa zbog jedinstvene mešavine zlata, srebra, stakla, ukrasa i tekstila.

Vernici Škotske crkve su napravili sporazum sa MekLenanom za podelu nagrade na jednake delove kada se proceni vrednost kolekcije.

loading...

VAŠA REKLAMA
Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com ili na broj 064/2624313


 

Druge stavke uključuju i zlatni broš u obliku ptice, srebrne narukvice dekorisane pečatima iz Irske i bisere koji su uobičajeni za Skandinaviju.

Gospodin Bartolomju je rekao: „Bilo je neverovatno uzbudljivo, pogotovo kada smo primetili srebrni krst kako leži okrenut nadole. Virio je ispod gomile srebrnih poluga i bio dekorisan prstenjem uz fino povezan srebrni lanac “.

Fiona Hislop, sekretar kulture, rekla je: „Jasno je da su ovi artefakti sami od velike vrednosti, ali njihova najveća vrednost biće u tome što mogu da doprinesu razumevanju života u ranoj srednjevekovnoj Škotskoj i tome kakva je bila interakcija među različitim ljudima na ovim ostrvima u to vreme“.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Kurir)

loading...

Related posts

Leave a Comment