Drevne civilizacije 

Sibirska mumija: Dete iz nepoznate arktičke civilizacije pronađeno u Rusiji (FOTO+)

9affb9b780f75cba02dd862995ec9863

Ostaci “mumije” deteta ili tinejdžera iz 12. ili 13. veka nove ere nađeni su na srednjovekovnom arheološkom nalazištu u Rusiji, nedaleko od Saleharda. “Mumija” u čauri od brezove kore pronađena je na nalazištu nekadašnjeg sela koje je pripadalo misterioznoj arktičkoj civilizaciji.

Veruje se da je nalazište, udaljeno 29 kilometara od Arktičkog polarnog kruga, sredonjovekovna nekropola, u kojoj je sahranjeno nekoliko ljudi, na način jedinstven u Tjumenjskoj oblasti.

FOTO: Vesti Jamal

Prema rečima stručnjaka, čini se da su tela prirodno mumificirana u permafrostu: zbog toga što su bila obavijena listićima bakra i usled niske temperature.

Arheolozi su sada uklonili i poslednje telo otkriveno u peskovitoj zemlji, koja je smrznuta samo tokom jednog dela godine, pri čemu je reč o prvim ljudskim ostacima nađenim posle 2002.

Ova maska od bakra nađena je na jednom od pet ostalih mumificiranih tela otkrivenih u nalazištu Zeleni Jar
Foto: Ova maska od bakra nađena je na jednom od pet ostalih mumificiranih tela otkrivenih u nalazištu Zeleni Jar

Ostaci, koji se čuvaju u specijalnom zamrzivaču u Muzeju Šimanovski, u Salehardu, treba da budu analizirani sledeće nedelje.

Čaura od brezove kore dugačka je oko 1,3 metra i široka oko 30 centimetara, a prva analiza pokazuje da ispod nje ima metala. Stručnjaci su uvereni da je telo unutar čaure mumificirano baš kao i ostala nađena u nalazištu.

Odrasli muškarac (verovatno iz 13. veka) bio je uvijena u krzna i prekriven bakrom
Foto: Odrasli muškarac (verovatno iz 13. veka) bio je uvijen u krzno i prekriven bakrom

Aleksander Gusev iz Centra za istraživanje arktičke Rusije, koji je vodio istraživanje, izjavio je za “Siberian Times” da čaura od brezove kore prati konture ljudskog tela.

“Ako mumija zaista postoji, glava i lobanja su verovatno u dobrom stanju. Mislimo da je u pitanju dete, možda tinejdžer”, kaže ovaj stručnjak i najavljuje povratak u Salehard 15. jula, kada će i otvoriti “kokon”.

Mumificirani ostaci su prvi nađeni u nalazištu posle 2002 i oprezno su uklonjeni kako bi bili sačuvani. Naučnici se nadaju da će otvoriti kokon sledeće nedelje
Foto: Mumificirani ostaci su prvi nađeni u nalazištu posle 2002 i oprezno su uklonjeni kako bi bili sačuvani. Naučnici se nadaju da će otvoriti kokon sledeće nedelje

Mumija je otkrivena na mestu srednjovekovne nekropole Zeleni Jar, koja je zapanjila naučnike zbog blizine Arktičkom polarnom krugu.

Arheolozi su na tom mestu ranije pronašli 34 plitka groba i 11 tela s razbijenim lobanjama ili bez njih.

loading...
Na misterioznom nalazištu otkriveno je još šet mumificiranih tela, uključujući i rođokosog muškarca, prekrivenog bakrom i sahranjenog sa gvozdenom sekirom
Na misterioznom nalazištu otkriveno je još šet mumificiranih tela, uključujući i rođokosog muškarca, prekrivenog bakrom i sahranjenog sa gvozdenom sekirom.

Pronađeno je pet mumija uvijenih u bakar i brižljivo prekrivenih krznom losa, dabra, medveda i žderavca. Među njima je bila i jedna devojčica, sa bakrenom maskom na licu.

Troje muške dece, takođe prekrivene maskama od bakra i obavijene sa četiri ili pet bakrenih kolutova, i crvenokosi muškarac, prekriven bakrom od grudi do stopala i sahranjen sa gvozdenom sekirom, granama četinara i bronzanom šnalom sa figurom medveda, takođe su nađeni u nalazištu.

Arheolozi analiziraju ostatke zaštićene brezovom korom pre nego što će iz ukloniti i detaljnije analizirali.

Jedno telo potiče iz 1282, a za ostala se pretpostavlja da su još starija.

Prilikom najnovijih iskopavanja pronađeno je šest tela sahranjenih na ovaj neobičan način.

Arheolozi pretpostavljaju da je mumificiranje bilo planirano i da su pločice od bakra bile samo način da se tela zaštite pre sahranjivanja. Bakar je verovatno sprečavao oksidaciju i bakterijsku aktivnost u grobovima, dok su hladni uslovi doprineli da se ostaci isuše.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment