„Sinovi vetra“, urođeničko pleme iz prašume Amazona

web_23516_349343
Foto: panda.org

Okruženo vodopadima, tropskim rastinjem, pticama i životinjama, skoro 5.000 km udaljeno od prestonice, ovo pleme, do kog se može stići samo rekom Rio Negro iz grada Manausa – u kome će, uzgred budi rečeno, biti odigrana jedna od prvih utakmica svetskog fudbalskog prvenstva – Desane, još žive skoro kao pre mnogo vekova.

Glavno zanimanje je lov i Desane veruju pre svega u svoj duboko ukorenjeni odnos sa prirodom i sebe nazivaju “Sinovima vetra”. Podeljeni su na više manjih plemena, i veruju da svako Desana pleme ima specifičan miris, povezan s njegovim karekterističnim načinom života.

Desane nemaju boga u hrišćanskom smislu, što je s obzirom na brojne hrišćanske misije u regionu pravo čudo, ali veruju da ih je stvorio Bog otac – Tukana, i veruju u Tri dela Mudrosti, koje povezuju sa astronomskom tradicijom.

Religija utiče na način na koji tumače svoje vizije, koje izazivaju halucinogenim drogama i koje preispituju da bi u svom životu otkrili dublji smisao.

Rituali predstavljaju sastavni deo svakodnevnog života ovih uglavnom miroljubivih i vedrih ljudi, i stapaju se u obredima kojima obeležavaju sve bitne životne faze i događaje – rođenje, smrt, brak, prelazak iz detinjstva u zrelost, sazrevanje plodova, veliki lov i smenu godišnjih doba.

Prihvatajući neminovnost, u novije vreme se uključuju i u tokove savremenog sveta, uz istovremenu težnju da sačuvaju tradiciju i specifičnosti.

Učestvuju u političkom životu zemlje i na naučnim forumima, u nastojanju da zaštite svoju kulturu i svoja prava, a naučnike i posetioce dočekuju ljubazno, uvek spremni da porazgovaraju, da prikažu ponešto iz svog bogatog folklora i kao suvenir ponude nešto od svojih zanimljivih rukotvorina.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Blic)

loading...

Related posts

Leave a Comment