Drevne civilizacije 

Tajanstveni predeli u svetu koji se najbolje vide iz vazduha (FOTO+)

Prošetajmo nedokučenim zemaljskim predelima koji nam nude iskorak u svet prošlosti.

Verovatno najpoznatiji geoglifi na svetu su Naska linije u Peruu, o čijem se poreklu i nameni govori još od njihovog pronalaska 1920-ih godina. Ipak, postoji još mnogo tajanstvenih i nedokučenih motiva širom sveta, koji se najbolje vide iz vazduha, a mi vam predstavljamo neke od njih:

1. Stepe geoglifi, Kazahstan

Poznati još i kao Naska linije Kazahstana, klaster ovih geoglifa obuhvata približno 260 zemljanih radova u regiji Turgaj na severu Kazahstana, koji uključuju varijacije geometrijskih oblika poput kvadrata, krsta, kruga i kukastog krsta. Otkrio ih je kazahstanski ekonomista Dmitrij Dej 2007. godine zahvaljujući Google Earthu.

Pozitivni geoglifi variraju od 90 m do više od 400m dužine.

Postoje spekulacije o nastanku i starosti ovih geoglifa, pa su tako prema nekim izveštajima zemljani radovi stari 8.000 godina, a prema nekim tvrdnjama nisu stariji od 2.500 godina.

Neki naučnici veruju da su delo Mahandžara, nomadskog naroda koji je jednom živeo u ovoj regiji. Njihova namena je takođe još uvek nerazjašnjena.

Prema jednoj teoriji, geoglifi u Kazahstanu su korišćeni kako bi pratili pokrete Sunca, piše Smithsonian.

2. Parakas Kandelabra, Peru

Većini ljudi prva pomisao na geoglife u Peruu su Naska linije, ali ovom prilikom vam otkrivamo podjednako impresivne zemljane radove koji se protežu 190 km severozapadno od Naska linija i poznati su kao Parakas Kandelabra.

loading...

Smešten na poluostrvu Parakas, masivni geoglif podseća na ogromni razgranati svećnjak, koji se proteže 182 metra od vrha do dna i urezan je 60 cm u prednjoj strani brda.

Neki arheolozi tvrde da ovo nalazište datira iz približno 200 godina p.n.e, ali potrebna su još ispitivanja kako bi se utvrdilo preciznije vreme.

Budući da ne postoje nikakvi istorijski podaci, teško je otkriti originalnu namenu, iako neki istraživači misle da su Parakas Kandelabra geoglifi služili kao navigacioni svetionik za mornare.

Foto: Ancient Origins

3. Blythe Intaglios, Kalifornija

Nalaze se nekoliko milja zapadno od granice Kalifornije sa Arizonom i sastoje se šest figura, uključujući ljudske i životinjske oblike.

Najveća gravura se proteže 50 m u dužinu dok je najkraća 29 metara. Lokalno pleme Mohave veruje da ljudska figura predstavlja Mustamha, začetnika plemena, dok životinjska figura predstavlja Hatakulya, planinskog lava koji mu je nekada služio.

Pilot Džordž Palmer ih je otkrio tokom leta 1930. godine. I dok je još uvek nejasno kada su geoglifi nastali (vremena variraju od 450 do 2.000 godina), pleme Mohave tvrdi da su ovi geoglifi deo njihovog nasleđa vekovima.

Foto: Sacred Sites International

4. Effigy Mounds, Ajova

Ovi geoglifi se nalaze na granici Ajove i Viskonsina i mogu se pripisati grupi američkih urođenika koji su jednom živeli na ovom prostoru, po kojima su geoglifi i nazvani.

Negde između 1.400 i 750 godine p. n. e, članovi ovog društva su nagomilali zemlju u obliku ptica, jelena, kornjače, medveda i pantera, zajedno s manje raskošnim oblicima poput šišarki i pravouganoika.

Arheolozi su otkrili da su mnogi od ovih geoglifa služili kao svečana mesta sahranjivanja, a neki istoričari veruju da su mogli da služe da obeleže nebeske događaje ili teritorije.

Foto: Wikiwand

5. Ufingtonski beli konj, Velika Britanija

Jedan od najmodernijih geoglifa je u stvari jedan od najstarijih. Ufingtonski beli konj datira između bronzanog i gvozdenog doba, između 1740. i 210. godine p. n. e.


INFO! Danas u 15:00h očekujte NOVI video klip na našem Youtube kanalu Svet tajni.


Kao i za većinu geoglifa, naučnici mogu samo da nagađaju njegovu prvobitnu namenu, a neki veruju da je u pitanju simbol plodnosti ili možda i obeleživač teritorije.

Prema snimcima iz vazduha, simbol je evolurao vremenom zbog pokreta gornjeg sloja, pa je danas ovo mesto popularno za paraglajding izlete, planinarenje i posmatranje ptica.

Foto: Instagram/ophelia_ray

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Nationalgeographic.rs)

loading...

Related posts

Leave a Comment