Drevne civilizacije 

Tajna velike piramide u Gizi nadomak otkrića?

Velike-piramide-u-Gizi-Egipat-min

Više od 4.500 godina piramide u Egiptu su čuvale tajne duboko skrivene u lavirintima i komorama koji leže u njenim visokim kamenim strukturama.
Naučnici su dugo polemisali da li Velika piramida u Gizi krije mrežu neotkrivenih tunela iza kamenih zidova, a odgovor bi se uskoro mogao pojaviti.

Grupa istraživača koji su koristili kosmičke čestice poznate kao “muoni” za skeniranje Velike piramide u Gizi, rekli su kako očekuju da će završiti istraživanje krajem ovoga meseca.

Oni koriste skeniranja za stvaranje mape otkrivajući unutrašnju strukturu 479 metara visoke piramide i ističu da mogu pomoći pri otključavanju drevnih tajni koje su zakopane ispod kamena.

Doktor Zahi Havas, jedan od vodećih egipatskih arheologa i direktor Centra za antikvitete u Egiptu, radi s timom francuskih istraživača koji vode proces skeniranja.

“Trenutno radimo na projektu i ako uspemo da otkrijemo tajnu jedne od tri komore za koje već znamo da postoje unutra, nastavićemo skeniranje“, rekao je dr Havas.

Prošle godine termalna skeniranja identifikovala su veliku anomaliju u Velikoj piramidi, najvećoj i najstarijoj piramidi u Gizi i jednom od sedam čuda antičkog sveta.

To je dovelo do teorije da se u piramidi krije tajna komora koju tek treba otkriti. Tim stručnjaka radi na projektu skeniranja piramida koristeći muone, subatomske čestice, a dr Havas je u prošlosti bio skeptičan kada je reč o sprovođenju takvih skeniranja.

On se nedavno javno sukobio s britanskim arheologom o teoriji da iza zidova Tutankamonove grobnice u piramidi u Dolini kraljeva, može biti sakriven tajni mauzolej.

“Osnova Velike piramide se smanjila osam metara u steni i to se jasno vidi na južnoj strani piramide. Bilo bi nemoguće videti sobu ili tunel na ovoj lokaciji u blizini stene”, izjavio je doktor.

On je u međuvremenu zatražio dozvolu od Ministarstva za antikvitete Egipta da povede naučni tim koji će ispitati rezultate nakon skeniranja. Otpušten je s pozicije na kojoj je bio u ministarstvu za arheologiju, nakon pobune 2011. godine u kojoj je svrgnut Hosni Mubarak.

loading...

INFO! Danas u 17:00h, NOVI video klip na našem YouTube kanalu Svet tajni. Budite spremni! 🙂


Velika piramida je izgrađena kao grobnica za egipatskog faraona Kufu, takođe poznatog kao Keopsa. Smatra se da je građena u periodu od deset do 20 godina od gotovo dva miliona tona kamena.

Sagrađena je sa više od 300.000 blokova.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Klix)

loading...

Related posts

Leave a Comment