Drevne civilizacije 

Toplotno skeniranje Velike piramide u Gizi ukazuje na misteriozne anomalije

egipat-640x360

Ne znamo šta to tačno predstavlja. To bi mogao da bude drugi materijal, prolaz ili nešto treće… moramo se konsultovati sa ostalim naučnicima.

Ovo otkriće bi moglo da bude jedno od najznačajnijih otkrića u istoriji piramida iz Gize.

Stručnjaci koji su analizirali Veliku piramidu iz Gize tvrde da postoje izvesne „termalne anomalije“ koje ukazuju na postojanje do sada nepoznate prostorije u Velikoj piramidi.

Naučnici su koristili termalne kamere kako bi ispitali temperaturu kamenja. Oni su na taj način otkrili do sada nepoznatu prostoriju pošto su termalne kamere detektovale varijacije u temperaturi u tri kamena. Ovo otkriće je objavljeno samo par nedelja nakon što su naučnici otkrili slične anomalije u grobnici kralja Tutankamona. Naime, istraživači su detektovali tri kamena sa temperaturom za 6°C većom od temperature okolnog kamenja, što predstavlja veliku razliku.

„Ne znamo šta to tačno predstavlja. To bi mogao da bude drugi materijal, prolaz ili nešto treće… moramo se konsultovati sa ostalim naučnicima. Možda je to i samo topao vazduh iz unutrašnjosti piramide“, rekao je jedan od naučnika.

Skeniranje infracrvenom tehnologijom je počelo 25. oktobra i u ovom projektu učestvuju brojni naučnici iz Egipta, Kanade, Japana i Francuske.

Tim je zaključio da postoje izvesne termalne anomalije i da se moraju postaviti hipoteze koje bi mogle objasniti taj fenomen.

Pošto su anomalije otkrivene u prizemlju Velike piramide, naučnici veruju da se iza njih zapravo krije skrivena odaja.

„Prvi red kamenja piramide je homogen, ali ovde uočavamo razlike u formaciji“, rekao je Mamduh el Damati, profesor egiptologije.

El Damati je rekao da u piramidi postoji mali prolaz u zemlji koji vodi u novu odaju sa drugačijom temperaturom, ali da je nepoznato šta se tamo nalazi.

loading...

Pored ovih anomalija, naučnici kažu da su uočili izvesne toplotne anomalije i u gornjem delu piramide koji treba dodatno da se istraži.

Naučnici sada planiraju da postave fiksnu termalnu kameru koja će beležiti temperaturu u periodu od godinu dana kako bi se tačno odredilo šta uzrokuje ove anomalije.

Glavni cilj projekta jeste da se utvrdi kako su drevni graditelji uspeli da sagrade piramide pošto ni današnji inženjeri ne mogu da postignu tako nešto.


NAJNOVIJE  VESTI:


 

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Webtribune)

loading...

Related posts

Leave a Comment