Drevne civilizacije 

Tunis: Muzej drevnih civilizacija

26aefcfa75aad4c6cb3b4b3425ce30fe

Uostalom, mislim da je Kartaginu trebalo poštedeti. Ali uzalud lament nad kamenim ostacima legendarnog drevnog grada dok mozak očajnički pretura po sećanju ono što je u njemu ostalo sa časova istorije o feničanskoj princezi Elizi (Dido) koja je Kartaginu osnovala, o velikom vojskovođi Hanibalu koji je izgubio, o tri punska rata vođenim, sa prekidima, oko 120 godina.

Presudilo je, pre dvadeset i kusur vekova, jedno drugo mišljenje, tačnije pretnja kojom je uporno svoje govore u Senatu završavao rimski konzul Marko Porcije Katon: „Ceterum censeo Carthaginem esse delendam“.

Po njemu, Kartaginu je trebalo razoriti, i to su Rimljani temeljno uradili 146. godine pre nove ere, da se više nikad ne povrati njena velika slava. Posle su oni napravili nov grad koji će razoriti Vandali, njih će odatle proterati Vizantinci, kasnije će doći Arapi, pa Turci, na kraju su osam decenija gospodarili i Francuzi…

Na obodima, ili daleko od modernih turističkih letovališta Tunisa, leže ostaci starih gradova, koloseuma, bogati muzeji, raskošne džamije i svi oni svedoče o kovitlacu burne istorije, velikih ratova, perioda varljivog primirja i procvata, različitih civilizacija, naroda i religija koji su milenijumima formirali ovu severno afričku zemlju.

A najveći pečat ostaviće Rimljani kojima je Tunis krajem drugog veka pre nove ere bio centar rimske provincije Afrika i žitnica imperije. Zato se u Kartagini i sačuvalo najviše tragova njihovog prisustva: ostaci impozantnog kupatila trojice rimskih imperatora, dva polusrušena mermerna stuba, delovi mozaika… Zidovi od kamena peščara i ostaci groblja sećaju na Feničane, dok uspomenu na Vizantince čuva jedna grobnica podignuta na mestu rimskog rezervoara za vodu.

Prebogata istorija i život ovog grada, ipak se najbolje sagledava kroz impresivnu zbirku eksponata u obližnjem muzeju, gde je moguće videti i makete kako je drevna Kartagina, zapravo, izgledala. Nedaleko odatle, kao zalutala u vremenu samuje i jedna katedrala koju su podigli Francuzi u slavu svog kralja Luja Devetog, koji je život ostavio na obalama Kartagine krajem 13. veka nakon poraza svoje krstaške vojske u Tunisu i Egiptu.

5ce19307e19458f516cc3048282838fa

6fe3671613f40cf81058c1f80275f87f

c651e811d92db069d6288c9a054220f4

Za razliku od ubijene Kartagine, rimski koloseum na koji nailazimo u gradu El Džemu (antičkom Tisdrusu) mnogo uverljivije nosi slavu rimske imperije. Izgrađen u zenitu njene moći, tokom drugog i trećeg veka naše ere, ovaj grad postao je jedno od najbogatijih naselja provincije Ifrikija, a njegov amfiteatar (eliptičnog oblika, dužine 148 metara i širine 122 metra) iako manji od Koloseuma u Rimu, bio je treći najveći amfiteatar u Rimskom carstvu.

Mogao je da primi 30.000 gledalaca, a o podvigu i muci njegovih graditelja govori podatak da je najbliži kamenolom bio udaljen više od 30 kilometara. Jednostavnost ukrasa, lukovi u ritmičkom nizu i veličina u kojoj se čovek odjednom oseti malim i bespomoćnim čine ga nekako strogim… i pomalo zastrašujućim. Naročito kad se nađete ispred ovalnih kamenih kaveza iz kojih su puštane divlje zveri da se bore između sebe ili sa ratnim zarobljenicima i hrišćanima. Koliko li je samo krvi prosuto po toj areni koju sad glačaju sandale bezbrižnih turista?

Arheolozi su u okolini otkopali i tridesetak rimskih vila, a na ostatke jedne od njih naslanja se muzej u El Džemu koji čuva živopisne mozaike sa mitološkim motivima, kao i stvari koje govore o životu u Tisdrusu. Tako se u glavnoj sobi može videti čuveni mozaik Orfeja koji hipnotiše životinje, scena procesije u čast Dionisa, kao i skulpture bogatih Rimljana.

Severnije, put vijuga u planinski deo Tunisa i dovodi nas u pravi mali rimski grad. Na padini uzvišenja rasprostrla se Duga, jedno od najkompletnijih i najbolje zaštićenih rimskih naseobina, kojih u ovoj zemlji ima više od dvesta. Gradić, za koji se procenjuje da je u prvim vekovima prošlog milenijuma imao između 20.000 i 30.000 žitelja izgleda kao da samo čeka da se ti njegovi stanovnici vrate iz tame vekova.

loading...

Život kao da još pulsira u kamenim naborima zidova kuća u kojima se jasno razazire raspored soba, popločane ulice čuvaju tragove kočija, na dovracima napipavamo mesta gde su umorni putnici vezivali konje, studen izbija iz hladne sobe kupatila u koju se ulazilo posle vrelih kupki, a na jednom zidu ostao je uklesan i vrlo plastičan putokaz do bordela. Iznad se uzdižu grandiozni kapitol i brojni hramovi posvećeni bogovima i boginjama, forumi i pijace, a tu je i najočuvaniji teatar u Africi izgrađen u trećem veku za vreme zajedničke vladavine imperatora Marka Aurelija i Lucijusa Verusa. Ovo naselje se prostire na 65 hektara, ali je otkriveno samo pola grada, dok je ostatak prekriven plodnom zemljom u vlasništvu meštana.

29b55f0b15067923df16d6dcc99ae679

Velika džamija u Keruanu

U Keruanu, trećem svetom islamskom gradu (sedam dolazaka ovde zamenjuje odlazak u Meku), nalazi se Velika džamija, jedna od najstarijih na svetu i najimpresivnija džamija u Severnoj Africi. Ona je simbol Keruana ne samo zbog religijskog već i zbog istorijskog značaja i veličanstvene arhitekture.

Sve je u njoj impozantno. Od moćnog minareta koji podseća na neki drevni svetionik, preko prostranog dvorišta uokvirenog arkadama, do ogromnih drvenih vrata koja vode u raskošno osvetljen i oslikan molitveni hol koji podupire na desetine stubova donetih iz porušenih rimskih gradova. Podignuta je 670. godine naše ere zaslugom arapskog generala Okbe Ibn Nafija i bila je prva džamija u Severnoj Africi.

8294e2a03a6d48ca628025fbac47e33d

Muzej Bardo

Mnogo toga može se videti u Muzeju Bardo koji se nalazi u prestonici Tunisa. Muzej čuva eksponate iz praistorijskog, feničanskog, rimskog, ranohrišćanskog i islamskog perioda istorije ove zemlje. Najčuveniji su njegovi rimski eksponati, a naročito prostorije pune ogromnih raznobojnih mozaika, od kojih mnogi potiču iz Kartagine.

Tu su skulpture, urne, amfore i nakit, a ovde se nalazi i jedini sačuvani portret velikog rimskog pesnika Vergilija okruženog muzama dok piše „Eneidu“. Interesantna je i sama zgrada Muzeja koja je izvanredan primer arapsko-muslimanske arhitekture 18. i 19. veka sa zasvođenim i raskošno oslikanima tavanicama, galerijama i kupolama. Muzej je smešten u palati iz 17. veka koja je izgrađena na mestu ranije palate iz 13. veka poznate po nazivu Bardo. Otud i današnji naziv Muzeja!

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Blic, Foto: Blic)

loading...

Related posts

Leave a Comment