Drevni umovi 

11 zanimljivosti iz života Alberta Ajnštajna

Na današnji dan pre 138 godina rođen je jedan od najvećih i najuticajnijih naučnika XX veka. Koja je bila Albertova najveća ljubav pored nauke? Koji filmski likovi su nastali po uzoru na Ajnštajna?

Albert Ajnštajn se često navodi kao jedan od najuticajnijih naučnika XX veka, a njegov rad je pomogao astronomima u svemu od gravitacionih talasa do orbite Merkura.

Njegovu jednačinu E = mc 2 poznaju svi, pa čak i oni koji ne razumeju fiziku.

Doprineo je mnogo nauci i dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1921. godine.

1. Napustio srednju školu

Albert Ajnštajn je napustio srednju školu sa 15 godina. Iako je bio odličan u školi, nije voleo stil discipline profesora u minhenskoj gimnaziji.

Kako je rekao jedan njegov član porodice, odlučio je da ode iz Minhena i sve je uradio da bi to i ostvario.

2. Pao je prijemni ispit za Institut politehnike u Švajcarskoj

Prvi put kad je konkurisao na Politehnički institut u Cirihu, nije uspeo da položi prijemni, pa je sačekao narednu godinu.

3.  Upoznao je Čarlija Čaplina

loading...

„Ono čemu se ja najviše divim kod tvoje umetnosti jeste tvoja univerzalnost. Ne kažeš ni reč, a ceo svet te razume“, rekao je Albert Ajnštajn Čarliju Čaplinu kad su se upoznali 1930-ih godina na šta mu je Čaplin odgovorio: „Istina. Ali tvoja slava je još veća. Ceo svet ti se divi, čak i kad ne razume ni reč onoga što kažeš.“

4. Zamalo da postane predsednik Izraela 1952. godine

Haim Vajcman je zamolio Alberta Ajnštajna da vodi mladu naciju Izraela. Iako je Ajnštajn odbio da bude predsednik, nastavio je da gaji simpatije prema ovoj zemlji.

5. Njegova deca

Imao je vanbračnu ćerku sa Milevom Marić. Njeno ime je bilo Lizert i bila je rođena jednu godinu pre nego što su se Mileva i on venčali. Veruje se da je umrla od šarlaha ili da je data na usvajanje.

Sa Milevom je imao i dva sina, od kojih je jednom Eduardu Ajnštajnu bila dijagnostikovana šizofrenija. I Ajnštajn i njegov drugi sin Hans su verovali da je lečenje pogoršalo Eduardovo stanje.

6. Naučni rad Alberta Ajnštajna

Najvažniji principi koje je on izumeo ili razvio su specijalna teorija relativnosti, teorija relativnosti, fitoelektrični efekat, objedinjena teorija polja. Predmet njegovog istraživanja su bile i kapilarne sile, kosmologija, gravitacioni talasi, stimulisana emisija zračenja.

7. Obožavao je muziku i svirao kao profesionalni violinista

„Život bez muzike je nezamisliv za mene, jer ja svoja sanjarenja živim u muzici. Svoj život vidim u muzici. Najviše životne radosti dobijam iz muzike“, rekao je Ajnštajn jednom prilikom.

Njegova druga žena Elza je priznala da se zaljubila u njega zbog načina na koji je svirao Mocarta na svojoj violini.

8. Njegov mozak je ukraden

Ajnštajnov sin Hans je za krađu mozga njegovog oca saznao s naslove strane Njujork Tajmsa: „Mozak koji je radio na teoriji relativiteta i učinio mogućim razvoj nuklearne fisije uklonjen je zbog naučne studije“.

9. Bio inspiracija za oči vanzemaljca E.T. i Jodu iz Ratova zvezda

Šminker Stjuart Friborn je modelovao Jodu po uzoru na sopstveno lice, ali je kasnije priznao da je dodao malo oči Alberta Ajnštajna i njegove bore za mudar izgled.

Spilberg je majstora za specijalne efekte Karla Rambladija zamolio da u lik E.T. ubaci malo Hemingveja, malo Karla Sandburga i Ajnštajna u oči vanzemaljca.

10. Verovao da pušenje smiruje

Dobitnik Nobelove nagrade je bio pravi entuzijasta kad su cigarete u pitanju i smatrao je da pušenje doprinosi smirenju i objektivnom prosuđivanju.

11. Upoznao japanskog cara i posetio Belu kuću

Ajnštajn i Haim Vajcman su putovali u Ameriku 1921. godine, gde ih je u Beloj kući dočekao predsednik Voren Harding. Naredne godine je Albert sa Elzom otišao na putovanje po Japanu, na kojem je posetio i Kolombo, Singapur, Hong Kong i Šangaj.

Ako želite da vidite da li i vi posedujete osobine genija poput Alberta Ajnštajna, možete da uradite test na sajtu američkog National Geographica.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(National geographic.rs)

loading...

Related posts

Leave a Comment