Drevni umovi 

Bitka kod Angijarija – izgubljena slika Leonarda da Vinčija – jedna od najvećih misterija istorije umetnosti

Bitka kod Angijarija je jedno od legendarnih umetničkih dela iz perioda renesanse. Naslikano početkom 16. veka od strane Leonarda da Vinčija, ovo umetničko delo je izgubljeno, ali neki misle da je ono možda sakriveno ispod kasnijih fresaka u Palaco Vekio u Firenci u Italiji.

To je jedna od najvećih misterija istorije umetnosti koju mnogi i dalje pokušavaju da razreše.

Da Vinčijeva slika prikazuje scenu iz istoimene bitke 1440. godine. Veliki renesansni slikar je angažovan 1504. godine, od strane javnog zvaničnika Firence, Pijera Soderinija.

Glavna scena ove slike prikazuje četiri jahača divljih ratnih konja angažovanih u borbi za posedovanjem standarda, u bici kod Angijarija 1440. godine.

Istraživači veruju da je “Bitku od Angijarija“  koju je naslikao Da Vinči na zidu Palaco Vekio u Firenci, možda sakrivena ispod fresaka.

Da Vinči je angažovan zajedno sa svojim suparnikom Mikelanđelom da dekorišu jedne od glavnih zidova unutar Palaco Vekio.

mauricio-seracini-da-vinci-1

Mikelanđelo je radio zid na suprotnoj strani. Međutim, pre nego što je Mikelanđelo uspeo da završi svoj rad, on je pozvan u Rim da radi na grobu pape Julija II.

Mauricio Seracini, italijanski stručnjak za visokotehnološku analizu umetničkih dela, veruje da je Leonardova “Bitka kod Angijarija“ skrivena iza jednog od murala “Bitka kod Marčana“ (1563) koje je naslikao Vazari.

Koristeći neinvazivne tehnike, poput visokofrekventnog radara koji protire kroz površinu i termografske kamere, Seracini je pregledao ovaj hodnik.

Među drugim nalazima, on je otkrio da je Vazari izgradio zid zavese ispred originalnog istočnog zida, i naslikao svoju fresku na novom zidu.

loading...

Seracini veruje da se originalna fresa Leonarda da Vinčija nalazi na starijem zidu, ispod nje. Senzori su pronašli prazninu od 1 do 3 centimetra između dva zida, što je dovoljno prostora da se starija freska očuva.

Seracini sugeriše da je “Leonardova bitka“ možda još uvek netaknuta i skrivena.

leonardo-da-vinci-bitka

Seracini je planirao da upotrebi tehniku u kojoj bi slika bila bombardovana neutronskim česticama, kako bi mapirao njenu veliku kompoziciju, ali je 2012. godine, u političkoj atmosferi, doneta odluka da se njegov projekat stavi na čekanje.

Takođe je moguće da ovo umetničko delo nikada nije završeno.

Leonardo da Vinči je ostavio mnogo nedovršenih slika tokom svoje karijere i postoje različita moguća objašnjenja o tome zašto se Leonardova jedna od najvećih misterija umetnosti možda nikada neće razrešiti.

Da Vinčijevo remek delo je možda skriveno od pogleda, ili to umetničko delo možda uopšte i ne postoji.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Webtribune.rs)

loading...

Related posts

Leave a Comment