Drevni umovi 

Dalaj Lama – Misterije Tibetanskog vođe

Interesantna je priča o Dalaj Lami, duhovnom vođi tibetanskih budista i apsolutnom vladaru male planinske države pre nego što je 1959. godine pripojena Narodnoj republici Kini.

Sadašnji Dalaj Lama, što na mongolskom jeziku znači „okean mudrosti“, četrnaesti je po redu, ali je, ustvari jedna te ista ličnost!

U ovo ne samo da veruju milioni njegovih sledbenika, već su se njegovim slučajem bavili mnogi ozbiljni svetski naučni umovi. Za one čitaoce koji nemaju pojma o čemu se ovde radi, iznećemo teoriju o navodnom „ciklusu života“.

Poslednji Dalaj Lama umro je 6.7.1935. Tačno tog dana, par minuta kasnije, rodio se u jednoj siromašnoj tibetanskoj seljačkoj porodici dečak. Ako je verovati tradiciji, u tog dečaka koji se prvi rodio nakon što je Lama izdahnuo, preselio se neuništivi Lamin duh!

Na osnovu čega se sme tvrditi da je pokojni Lama ušao u baš tog dečaka? O tome vodi računa specijalna ekipa kaluđera koji su bili zaduženi za brigu i poslugu prethodnom Dalaj Lami. Ustvari, dečak je onaj pravi ukoliko izvrši prepo- znavanje.

Pošto su pažljivo prikupili liste sve muške dece rođene tog dana i u toku tog sata, kaluđeri počinju da eliminišu jedno po jedno dete, dok ne pronađu dečaka koji se rodio prvi nakon Lamine smrti. Dečak bez proble- ma prepoznaje „svoje“stvari, kao i poznata lica.

Dečaka će vaspitavati kaluđeri, podsećajući ga na Budina učenja i pripremati ga za budući poziv vladara i duhovnog vođu. Kažu da se ovaj ciklus Laminih reinkarnacija do sada ponovio četrnaest puta, i svaki put bi odabrani dečak
„dokazivao“ da je baš prethodni Lama, odnosno jedna te ista ličnost!

Jedan od retkih živih očevidaca prepoznavanja Dalaj Lame bio je tadašnji vojni zapovednik Džasa Kinsangce koga sam pronašao u Nju Delhiju uz posredstvo mog prijatelja Dr. Ničevana. Drage volje izašao nam je u susret i iste večeri ispričao sve o poslednjem Dalaj Lami.

Roditelji Dalaj Lame živeli su u amdou, svom zavičaju. tamo su živeli kao jednostavni ratari i imali malo imanje, dok njihov najmlađi sin nije otkriven kao inkarnacija Dalaj Lame.

Selo Amdou nalazi se u Kini, provinciji Činghai, ali ga nastanjuju gotovo samo tibetanci. Odatle su došli na tibet u glavni grad, „zabranje- ni grad“ Lasu sa sinom Lobzang samten, živahnim, dosetljivim dečakom.

loading...

Dalaj Lama znači „neizmerni okean“ i taj naziv je mongolskog porekla. Najstariji sin je još pre otkrivanja Dalaj Lame bio prepoznat kao inkarnacija Bude, pa je živeo kao Lama u manastiru tagchel.

Srednji sin Gjalo tundrop, školovao se u Kini, a Lobzang samten bio je monastički činovnik. sveta mati imala je još i dve ćerke a od njih mlađa, Ngari rimpočeu je takođe bila reinkarnacija jedne svetice. Tako je sveta mati, majka Dalaj Lame, kao majka triju inkarnacija predstavljala jedinstvenu pojavu u budističkom svetu.

Dalaj Lama, rodio se 6.juna 1935. godine u blizini velikog jezera Kuku-Nor. Bog Čenrezi je postao zaštitnik tibeta, a njegove inkarnacije kraljevi zemlje Bo, kako tibetanci sami nazivaju svoju domovinu.

Mongolski vladar altan Kan, koji je i sam primio budizam, podario je Čenrezinim otelotvorenjima titulu Dalaj lame. sadašnji Dalaj Lama je njegova četrnaesta inkarnacija. Narod ne vidi u njemu svoga kralja koliko Živećeg Budu. Jedan od retkih živih očevidaca prepoznavanja Dalaj Lame bio je tadašnji vojni zapovednik Džasa, upravo moj sagovornik.

Pre nego što je umro trinaesti Dalaj Lama on im je ukazao kako će pronaći sledećeg, četrnaestog Dalaj Lamu. Kada je umro postavili su ga u tradicionalnom Budinom stavu okrenutim licem prema jugu.

Ali jednog jutra zatekli su mu glavu okrenutu prema istoku. Odmah su se obratili državnom proroku. On ih je uputio na hodočašće do jezera Čo Kor Gje, nebi li dobili tamo savet. Priča se da svi koji pogledaju u jezero vide jedan deo svoje budućnosti.

Kada je regent (vrhovni svetovni poglavar) nakon duge molitve pristupio čudesnom ogledalu, ukazala mu se u vodi čudesna vizija trospratnog manastira sa zlatnim krovovima, pored koga je stajala kineska seljačka kućica sa lepo izrezbarenim zidovima. sada su imali sve božanske putokaze. ipak im je trebalo dve godine da pronađu takav manastir i pored njega kućicu.

Kada su došli 1937. u tu skromnu kućicu, našli su lepog i bistrog dečaka od svoje dve godine. ako znamo da je trinaesti Dalaj Lama umro pre četri godine onda se potvrdilo pređašnje saznanje da posle smrti ne dolazi odmah do reinkarnacije, već prolazi jedno izvesno vreme, u ovom slučaju prošle su dve godine. to selo nalazi se u oblasti amdo u kineskoj provinciji Činghai.

Prepoznavanje se vrši tako što bi dečak trebalo da prepozna svoje stvari kojima se služio u prošlom životu. Čim su zakoračili u kuću dečak je pritrčao jednom lami koji je oko vrata nosio brojanicu trinaestog lame. Dečak je povikao „sera lama, sera lama“ i hteo da dohvati broja- nicu sa lame koji je čučao.

Lama se preobukao u slugu ali je dečak odmah u njemu prepoznao lamu i brojanicu koja je iz manastira sera. Dečak je odmah brojanicu stavio sebi oko vrata.

Pokazali su mu mnoge stvari kao brojanice, male bubnjiće kojima je Dalaj Lama dozivao sluge, nije ni pogledao nov novcijati štap za šetnju sa drškom od slonovače i zlata, već je uzeo izlizanu staru palicu bivšeg kralja.

Dečak je iz gomile stvari uzeo samo ono što je pripadalo trinaestom Dalaj Lami.

Kada su se uverili da je to stvarno reinkarnacija pređašnjeg lame, pretražili su dečakovo telo na kome su pronašli sva fizička obeležja bivšeg Lame počev od ušiju koje su strčale malo iznad glave pa sve do belega na gornjem delu tela, izraženi zametak drugog para ruku ovog četvorostrukog božanstva.

Sada su se uverili.

Autor teksta Vitomir Vasić

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu@dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

(Foto: NPR)

loading...

Related posts

Leave a Comment