Drevni umovi 

Google Earth XV veka: Monah koji je napravio jednu od najpreciznijih mapa sveta

Kralj Alfonso iz Portugala je 1450-ih godina zamolio fra Maura iz Italije da napravi mapu svetu, koja je postala blago srednjovekovne kartografije.

Mauro je bio monah koji je Google Earth svog vremena. Poznat je po svojim kartografskim veštinama, a kralj Alfonso iz Portugala ga je angažovao da napravi mapu sveta.

Portugalci su bili željni istraživanja, a Venecija je u XV veku bila raj za kartografe. Kroz tu luku su prolazili arapski trgovci, svetski istraživači, koji su bili nepresušan izvor za Maura, kao i sve ostale kartografe.

Pad Konstantinopolja, koji se desio nekoliko godina pre nego što je završio Mauro mapu, takođe bi obezbedio bogat izvor informacija, sigurno bi izbeglice koje bi dolazile bile voljne da za hleb i piće trampe svoju priču o putovanju, kuda su prolazili, šta su videli…

Mauro je voleo dobru priču, pa je tako njegova mapa puna slika ćilibara, rubina, dijamanata i drugih vrednih stvari. Takođe je bio fasciniran i egzotičnim životinjama pa se na mapi na području Indije mogu videti zmije.

Savremenim očima, slike čudovišta, jezera u kojima je vino i kanibali samo su dokaz Maurove lakovernosti.

On je takođe bio jedinstven, jer je odbacivao versku i klasičnu vlast. Evropa u to vreme nije bila raj verske tolerancije: španska inkvizicija je počela samo 20 godina nakon što je mapa završena.

Kartografi su, shodno tome, odlučili da zadrže crkvu srećnom, pre nego da brinu o malim geografskim detaljima, pa su se na mapama često nalazili crteži iz svetih knjiga i verovanja.

Mauro je prvi Japan prikazao kao ostrvo

Mauro je napravio jednu od najpreciznijih mapa tog vremena, strogo se držeći samo empirijskog pristupa. On je na mapi opisivao i izgled i narav naroda u tom podneblju, pa su tako Norvežani čvrsti i robusni, a Škoti ljudi lakog morala.

Mauro je prvi Japan prikazao kao ostrvo i prvi je Evropljanin koji je pokazao da je moguće ploviti skroz oko Afrike.

loading...

Pored geografskih karakteristika, Mauro je takođe na mapi prikazao i drevne gradove, koje naučnici nisu ni slutili da postoje vekovima.

Njegove oznake takvih mesta su danas pravi izazov za arheologe, koji su našli znake ranijeg stanovanja na nekim lokacijama, koje su bile označene na Maurovoj mapi.

Interesovanje za Maurovu mapu u modernijem vremenu prvi je pokazao Plasido Zurla, sveštenik iz istog manastira odakle je bio i sam Mauro, objavivši opširnu studiju 1806. godine.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Tačka Nemo – Mesto gde čovek nikad neće moći da priđe

V I D E O


Od tada, svima je bilo poznato da je Mauro bio mnogo ispred svog vremena što se tiče geografskih znanja.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |

(Blic.rs / Foto: Profimedia)

loading...

Related posts

Leave a Comment