Drevni umovi 

Kodovi sveta koje niko nije uspeo da dešifruje

 

Kriptografi celog sveta već godinama muče muke s kodovima koje jednostavno ne mogu „razbiti“. Ovo je deset najpoznatijih, najlegendarnijih i najmisteiroznijih od kojih neki, ako je verovati onima koji vole misterije, skrivaju lokacije velikih blaga, ali i ono što već godinama traže istraživači širom sveta – lokaciju Svetog grala.

10. Kineski kod na zlatnim polugama – 1933. poluge su deponovane u američku banku. Prikazuju kineska slova, slike i čudne simbole koji izgledaju nepovezano.

9. Kriptos – Ispred sedišta CIA-e u Virdžiniji nalazi se skulptura Džima Sanborna napravljena 1990. godine. Ironija je u tome što deo koda na njoj ne mogu razbiti briljantni kriptografi koji rade u CIA-i.

8. Dorabela – Ser Edvard Elgar, slavni engleski kompozitor (1857.-1934.) je 1897. godine poslao kratko šifrovano pismo prijateljici Dori Peni.

Iako je verovatno reč o banalnoj poruci, niko je dosad nije uspeo dešifrovati.

7. Statut Rohonka – U 19. veku Rohonk je bio gradić na zapadu Ugarske, dok je danas u Austriji (Rechnitz). Osnivač mesta je Mađarska akademija nauka. Statut grada napisan je na mešavini jezika, pisan zdesna nalevo, a u njemu su čak i rune.

Zna se da u statutu postoji 42 slova i 200 simbola. Neki smatraju da je reč o prevari.

6. Beleške Rika MekKormika – 41-godišnji kriminalac koji je živeo s majkom jedva je znao napisati svoje ime. Kada je otkriveno njegovo mrtvo telo, u džepu su bile beleške zapisane kompleksnim kodom.

Beleške su pisala dva različita čoveka pa se veruje da je MekKormik bio samo poštar.

 

5. Pamflet Bil – objavljen je 1885., a autor pamfleta je Tomas Džeferson Bil. Sastoji se od tri šifrovana teksta. Drugi od njih je dešifrovan i govori o zakopanom blagu.

loading...

Ali, ostatak teksta govori o njegovoj tačnoj lokaciji, a on nije dešifrovan. Procenjuje se da bi takvo blago moglo biti vredno oko 63 miliona dolara.

4. D’Agapejefova šifra – pojavila se 1939. u prvom izdanju ‘Kodova i šifri’, knjige o kriptografiji. Niko je dosad nije uspeo dešifrovati.

3. Disk s Faistosa – Arheolog Luiđi Pernier vodio je misiju u grčkom Faistosu. U ruševinama drevne palate pronašao je neobičan artefakt – glineni disk, čija se starost procenjuje na 1950. do 1400. godinu pre Hrista.

Na njemu su ucrtana 242 simbola čije značenje je nepoznato.

2. Šagborou – 1982. godine Šagborou Hol, velika vila u Engleskoj, postala je poznata po kipu pastira u uglu parka. Na kipu je pismo u šifri koju niko nije uspeo ‘razbiti’.

Neki smatraju da je rešenje u slici iznad koda, na kojoj dvojica pastira pokazuju uzdignuti palac. Drugi idu toliko daleko da veruju da kod skriva lokaciju Svetog grala.

1. Vojničev rukopis – nazvan je prema britanskom antikvaru Vilfridu Vojniču koji ga je posedovao od 1912. do smrti. Rukopis je malena knjiga iz, verovatno, ranog 15. veka.

Napisana je na 240 stranica čudnim jezikom koji niko nije uspeo da dekodira. Sadrži razne ilustracije koje se mogu podeliti u četiri kategorije – botaničke, farmakološke, astrološke (koji sadrže astronomske prikaze nepoznate u tom razdoblju) i „biološke“, koji prikazuju crteže ljudi uhvaćenih u neobične strukture napravljene od cevi.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment