Koja su to otkrića proslavila Stivena Hokinga?

Mladi Stiven Hoking
Foto: prva.rs

Verovatno je malo ljudi koji nisu čuli za Stivena Hokinga. Ali, koja su to tačno otkrića koja su ga proslavila?

Stiven Hoking je uveliko prisutan u svetu nauke, moderne fizike i često se citira. On je spojio nekoliko različitih, ali jednako fundamentalnih polja teorije fizike: gravitaciju, kosmologiju, kvantnu teoriju, termodinamiku i teoriju informacije.

Šezdesetih godina Hoking je studirao na Oksfordu, a potom je diplomu iz fizike dobio na Kejmbridžu, pod mentorstvom kosmologa Denisa Skamije.

Pod njegovim je patronatom je počeo da razmišlja o teoriji Velikog praska – ideji da je svemir nastao kao mala tačka koja se proširila. Hoking je objavio da je Veliki prasak bio kolaps crne rupe unazad.

Sa naučnikom Rodžerom Penrouzom 1970. objavio je rad u kom pokazuju da opšti relativitet upućuje da je svemir morao početi kao singularnost. Hoking je branio tvrdnju da se crne rupe mogu mogu samo povećavati, a nikako smanjivati. Takođe, pokazao je da se crne rupe ne mogu podeliti na manje delove, piše BBC.

1971. osmislio je radikalnu novu verziju crnih rupa. Tokom Velikog praska, tvrdio je, pojedini delovi materije, takozvane grudve, mogli su da se raspadnu na mini crne rupe. Svaka je grudva težila milijarde tona, a crne rupe koje su nastale kao rezultat toga, bile su manje od atoma.

Nekoliko godina kasnije, objavio je još jednu uznemirujuću implikaciju nestajućih crnih rupa. One uništavaju informacije, tvrdio je.

U tome ga je godinama pobijao američki fizičar Leonard Saskind. 2004. Hoking je priznao da je Saskind bio u pravu. Informacije iz crne rupe, vraćaju se u svemir u uništenom obliku u odnosu na ono kakve su bile kada su došle u dodir s crnom rupom te ih je stoga nemoguće čitati.

Mišljenje Stivena Hokinga veoma se ceni, pa gotovo svaki put prilikom velikog skupa na kom učestvuje, upravo njegove poruke završe na naslovniim stranama medija.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

(Izvor: Dnevnik)

loading...

Related posts

Leave a Comment