Koje tajne krije zagonetna mapa Pirija Reisa?

finaeus

Sigurno se pitate: ’’ Ko je bio Piri Reis? ’’ – Mornarički oficir Otomanske flote. Zanimljivo. Vraćamo se u srednji vek.

Godine 1929.-e nekolicina istoričara otkrila je zanimljivu mapu u silnim arhivama turske istorije. Nakon istraživanja, došli su do zaključka da ova mapa datira iz XVI veka, tačnije 1513.-e godine. Zašto je ova godina interesantna?-Godine 1492.-e Kristofer Kolumbo je otkrio Ameriku.

Zbog čega su povezane ove godine? Evo i zašto: Godine 1501.-e pomorski kapetan Otomanske flote Kemal Re’is  (pomorski kapetan Otomanske flote) zarobio je 7 brodova blizu španske obale. Jedan od člana te posade je plovio na brodu sa Kristoferom Kolumbom, baš u tom brodu kada je otkrio Ameriku. Taj član posade je imao u posedu mapu Novog sveta koju je sačinio Kristofer Kolumbo. Interesantno. Kemal Re’is je preuzeo tu mapu, i sačuvao je za njegovog nećaka Piri Reisa. Godine 1511.-e Piri Reis počinje da radi na toj mapi, da je proučava, istražuje, nadogradjuje. Uz ovu mapu imao je i portugalske, španske, arapske, indijske mape. Takodje je u njegovom vlasništvu bila i mapa iz doba Velikog Aleksandra Makedonskog iz IV veka pre Hrista.

Zbog čega je interesantna mapa Piri Reisa?
Njegova mapa prikazuje detaljno obradjenu obalu Antarktika. Kako je moguće da je mapa Antarktika sa tolikom preciznoscu obradjena? Kako je uopšte i znao za Antarktik kada je on otkriven tek 300 godina kasnije? Veoma intrigantno.

Da problem bude još veći, postavlja se pitanje: ’’ Kako je uspeo da sa velikom preciznošću na mapi prikaže obalno podrucje Antarktika pod ledom? ’’

Prema podacima i informacijama koje mi danas imamo istraživanjima ovog kontinenta nam govore da je poslednji put bio bez leda pre oko 6.000 godina, negde oko 4. 000 godine pre Hrista. Današnja nauka tvrdi da je ledeni prekrivac koji prekriva Antarktik star oko milion godina. Mapa Pirija Reisa otkriva nam da je severni deo Antarktika istražen pre nego što ga je prekrio led. Da li to znači da je neko ovu mapu nacrtao pre milion godina? Ako sagledamo sa aspekta nauke, to je nemoguće. Zašto?-To je period kada ljudska civilizacija još nije postojala.  Ovo otvara mnoga pitanja. Da li i ova priča sadrži dokaze da je nekada davno, na ovoj planeti živela naprednija civilizacija nego danas? –Moguće je.  U samom uvodu price, nagovestio sam da  ova mapa datira iz 1513.-e godine, što i jeste. Pa kako onda može biti stara milion godina? –Ova mapa se generacijski prenosila, nadogradila, kopirala, a konačan oblik mape je sastavio Piri Reis. Na osnovu ovih otkrića, stare civilizacije su otkrile Antarktik dok on još nije bio pod ledenom površinom. Interesantno je to da je mapa sadrzala veoma precizne koordinate, što je jedino moguce korišcenjem instrumenata za navigaciju.

Zaista fascinantno otkriće. Ako je zaista postojala naprednija civilizacija na našoj planeti, kako je moguće da su tek tako nestali?-Možda i nisu. Ako su bili napredniji nego mi danas, moguće je da su i napustili našu planetu.

Sigurno se pitate: ’’Koliko apsurdnih informacija?’’ – Slažem se. Tokom ispitivanja ove mape, Arlington H. Mallery (kapetan američke mornarice) došao je do zakljucka da je ova mapa jedino mogla biti načinjena pomoću fotografije iz vazduha. Ovde dolazimo do novih nagadjanja. Smatra se da su vanzemaljci bili ti koji su pomogli istraživanju iz vazduha, i da su imali dobar odnos  sa stanovništvom na našoj planeti. Koliko je tačna ova teorija? Danas, mi smatramo da je naša napredna tehnologija sačinila prve precizne mape Antarktika. Ali izgleda sa smo veoma pogrešili, i to ne samo kod ove mape.

Zheng He-ova mapa sveta, Pizzigano nautička mapa iz 1424.-e  godine, Cantino mapa sveta iz 1502.-e godine, Albertin Di Virga mapa sveta iz 1410.e godine. Sve ove mape prikazuju geografske osobine naše planete koristeci znanja koja danas smatramo plodovima novog doba.

Sve ove navedene mape su napravljene tako što su korišćeni podaci od mnogo starijih mapa koje su nažalost izgubljene. Po podacima koje danas imamo, nama nastarija civilizacija jeste Sumerska, period od pre 4. 000 godina pre Hrista. Sumerani nam sa strahopoštovanjem govore o precima koji su bili ’’bogovi’’, a zvali su ih Nefilim. Da li su ti preci zvani Nefelim zaista naseljavali našu planetu u dalekoj istoriji?-Možda. Ove informacije su  dokaz koji potvrdjuje da je na ovoj planeti postojala naprednija civilizacija.

loading...

Kako su nestali? –Ostaje misterija.

loading...

svettajni

Zaljubljen u misterije. Verujem u nemoguće. Tragam za nepoznatim.