Konačno pronađena grobnica kraljice Nefertiti?

Nofretete_Neues_Museum
Foto: en.wikipedia.org

Britanski istraživači možda su pronašli izgubljeni grob kraljice Nefertiti i to na mestu koje su verovatno više puta prevideli.

Dr Nikolas Rivs, engleski arheolog koji radi na Univerzitetu u Arizoni, tvrdi da je pronašao tajni prolaz u Tutankamonovoj grobnici koji vodi do groba Nefertiti.
Dr Rivs kaže da je do otkrića došao nakon analize skeniranja zidova Tutankamonovog groba u Dolini kraljeva, koja je otkrila da izvan prostorije u kojoj je počivao mladi kralj postoje još dve – sa zapadne i severne strane.

“U severnoj se nalazi “netaknuto mesto na kom počiva originalna vlasnica grobnice – Nefertiti”, tvrdi dr Rivs.

“Ako se digitalni prikaz prevede u fizičku realnost, deluje ne samo da smo pronašli novu prostoriju iz Tutankamonove ere, nego i samu Nefertiti, kraljicu, jednu od vladarki i naposletku naslednicu faraona Ehnatona.”  Ako je njegova teorija tačna, to će rešiti mnoštvo nedoumica o Tutankamonovoj grobnici koje su mučile stručnjake.

Na primer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi. Sama grobnica smeštena je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi sa te strane češće sahranjivane kraljice nego kraljevi.
Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od njenog predvorja, što je takođe bilo neuobičajeno.
U kombinaciji sa slikama, Rivs smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mesto za Tutankamona kao “grobnica u stilu hodnika – grobnica unutar grobnice”.

Zid iza kog je, prema njegovom mišljenju, grobnica lepe kraljice, dekorisan je religioznim scenama, možda u ritualu koji je trebalo da joj posluži kao zaštita u “onom svetu”.
“Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti”, piše dr Rivs.

Džojs Tildesli, egiptolog Univerziteta u Mančesteru, smatra da bi Rivsova hipoteza mogla biti tačna.

“Ne bi bilo neko čudo da grobnica ima dodatne sobe, iako je teško oceniti koliko daleko su graditelji išli”, kaže ona.
“Iznenadilo bi me da je ova grobnica korišćena kao originalno, odnosno prvo mesto sahranjivanja Nefertiti. Verovatnije je da je sahranjena u Amarni. Verovatnije mi je i da je njeno grobno mesto negde u Zapadnoj dolini, nego da je u središtu Doline kraljeva.”
Nefertiti, čije ime znači “lepa je stigla”, bila je kraljica Egipta i supruga faraona Ehnatona u 14. veku pre nove ere.
Ona je sa mužem ustanovila kult Atona, boga sunca, i promovisala umetnost koja je bila potpuno drugačija od one po dotadašnjim standardima.

Njena titula znači da je verovatno imala i vladarsku funkciju i da je posle Ehnatonove smrti bila faraon.  Ipak, uprkos njenom izuzetnom statusu, smrt i mesto sahranjivanja ostali su misterija do danas.  Ako je dr Rivs u pravu, skrivena grobnica verovatno krije mnogo veće bogatstvo od Tutankamonove.

“Ako nisam u pravu, nikom ništa, ali ako jesam, ovo je možda najveće arheološko otkriće u istoriji”, rekao je Rivs za časopis “The Economist”.

loading...

(Izvor: Daily Mail)

loading...

Related posts

Leave a Comment