Drevni umovi 

Misteriozne osobe kao zagonetke na koje nećete dobiti odgovor

tunnel-899053_960_720 (1)

U istoriji postoje brojne enigmatične osobe čiji je život okružen misterijom, osobe o kojima verovatno nikada nećemo saznati pravu istinu. Pogledajte samo neke od njih.

1. Berendžer Saunijer

Berendžer Saunijer bio je rimokatolički sveštenik u francuskom selu Rene le Šato sve do 1909. godine kada je i podneo ostavku. Od 1909. godine pa do svoje smrti 1917. bio je neplaćeni sveštenik koji nije primao nikakvu platu od crkve.

Bez imalo novca, nekako je uspeo da se snađe i restauriše svoju staru crkvu, a odjednom je sagradio i luksuznu vilu i počeo da troši ogromno bogatstvo.

Mnogi tvrde da je Saunijer pronašao istorijski važne dokumente koji su mu doneli veliko bogatstvo preko noći, a postao je i predmet brojnih legendi i mitova od kojih su mnogi završili u Den Braunovom bestseleru “Da Vičijev kod”. Povezan je i sa pričom o Svetom gralu, jer neki teoretičari smatraju da ga je upravo on i pronašao.

Moderni istoričari tvrde da ovde nema nikakve reči o Svetom Gralu, tajnim dokumentima ili pronađenom blagu, već da je Saunijer bio obični prevarant koji je zloupotrebljavao svoj status tako što su mu ljudi slali novac poštom da služi mise za njih, pa je tako mogao da “služi” i po hiljadu misa na dan. Jedno je ipak sigurno, njegov život je okružen misterijom i brojnim mitovima i legendama, a pravu istinu verovatno nikada nećemo ni saznati.

2. Monsinjor Čoučani

Monsinjor Čoučani je nadimak anonimnog i tajanstvenog jevrejskog učitelja koji je učio veliki broj visoko cenjenih studenata. Vrlo malo je poznato o njemu, uključujući i pravo ime.

Njegovi počeci, kao i celi i život su bili strogo čuvana tajna. Čak i na njegovom nadgrobnom spomeniku piše: “Mudri rabin Čoučani. Njegovo rođenje i njegov život su zapečaćeni u enigmu.”

Nema poznatog pisanog dela koje je Čoučani ostavio iza sebe, ali je ostavio vrlo jaku intelektualnu baštinu preko svojih učenika. Od njih i znamo da je imao ogromno znanje o ljudima, nauci, matematici, filozofiji i posebno Talmudu.

loading...

3. Kaspar Hauser

Na ulicama Nirnberga u Nemačkoj 26. maja 1828. godine pojavio se dečak kome se nije znalo poreklo i koji je sa sobom nosio samo jedno pismo adresirano na Kapetana von Veseniga koji je bio na čelu konjice.

Anonimni autor pisma napisao je da je dečak odrastao u maloj ćeliji i da nikada nije video drugo ljudsko biće, da je učio čitati i pisati, kao i hršćansku veru, iako nikada nije izašao iz kuće. U pismu se takođe navodi da je dečakova želja da bude konjanik, pa se prepušta Kapetanu von Veseningu da ga “ili obuči ili obesi”.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Alkatraz – jezive misterije ćelije 14D 


Nakon što su počele kružiti glasine da je Kaspar zapravo Princ od Badena, za kojeg se smatralo da je mrtav, dečak je misteriozno ubijen, podlegao je od ubodne rane. Moderni istoričari tvrde da dečak ipak nije bio princ, a njegovo pravo poreklo ostaje tajna do današnjeg dana.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment