Drevni umovi 

Otkriven novi majanski kalendar

1_21-12-2012-smak-svijeta

Arheolozi su u Gvatemali otkrili novi majanski kalendar na osnovu kojeg su zaključili da je ovaj drevni narod za kraj 2012. godine predvideo početak novog vremenskog ciklusa, a ne apokalipsu.

Otkako je sveta i veka, narodi širom zemaljske kugle veruju u apokalipsu, a jedno od najpoznatijih predviđanja zasnovano je na kalendaru drevnih Maja, koji se završava 21. 12. 2012. godine. Tada je trebalo da nastupi smak sveta i mnogi su sa strepnjom očekivali taj sudbonosni datum, no, naučnici su došli do novih, neverovatnih otkrića. Kraj naše civilizacije nastupiće za 7.000 godina.

Arheolog Vilijam Saturno sa Univerziteta Boston otkrio je u ruševinama u Gvatemali malu sobu na čijim zidovima se nalazi do sada nepoznat kalendar. Nakon temeljnog proučavanja, arheolozi su objavili da su Maje, zapravo, predvidele novi vremenski ciklus, a ne apokalipsu. Najnovije otkriće dokazuje da je ovaj drevni narod imao kalendar koji predviđa da će sveta biti još dugo posle 2012. godine, kada se završava samo kalendarski ciklus.

Maje

Kalendar predviđa događaje do 3.500 godine

Zapisi su pronađeni u mestu Sultun, za koji se veruje da je bilo centar majanske civilizacije i kulture. Prostire se na površini od 31 kvadratnog kilometra, a pretpostavlja se da je u njemu živelo na desetine hiljada ljudi. Grad je otkriven pre skoro jednog veka, ali je kuća u kojoj se nalazi kalendar prvi put uočena 2010.

Na zidovima sobe u ruševinama Sultuna arheolozi su pronašli i 1.200 godina stare astronomske podatke i kalendar koji su sastavili kraljevski pisari u pokušaju da pronađu “harmoniju između nebeskih događaja i svetih rituala”. Otkriće pokazuje da su Maje imale ceremonijalni kalendar od 260 dana, standardni godišnji kalendar od 365 dana, kalendar Venere od 584 dana, kao i kalendar Marsa od 780 dana. Među brojkama i datumima, pronađeni su i oni koji odgovaraju godinama iza 3500. godine, što je daleka budućnost.

Misteriozni portret muškarca sa belim diskovima

Uprkos brojnim pljačkama, unutrašnjost ove sobe vrlo je očuvana i prvi put može da se vidi šta su na zidovima i tabli pisali pisari, zvanični arhivari majanskog društva. Na ulasku u majansku kuću nalazi se oslikana figura muškarca sa simbolima kakvi ranije nisu viđeni. Soba je deo većeg kompleksa majanskih ruševina u kišnim šumama Sultuna na severoistoku Gvatemale.

Na zidovima se nalaze i portreti kralja koji sedi i drugih figura, ali je očigledno da one nisu povezane sa astronomskim proračunima. Međutim, ono što posebno intrigira maštu jeste portret čoveka sa belim diskovima na glavi i grudima, za koji arheolozi veruju da predstavlja jednog od pisara.

Mesečeve mene 13 godina unapred

loading...

Arheolozi kažu da su crteži po zidovima među prvim primerima majanske umetnosti u enterijeru. Na jednom od zidova nalazi se kalendar sa mesečevim menama koji pokriva period od oko 13 godina. Istraživači smatraju da je korišćen kako bi se znalo koje božanstvo u određenom trenutku “nadgleda” Mesec. Takvi kalendari bili su srce majanske astrologije i rituala a koristili su se za savetovanje kraljeva u vezi sa odlascima u rat ili žetvom. Na susednim zidovima nalaze se brojevi koji se odnose na četiri prolaska vremena. Za sada nije jasno šta bi oni trebalo da predstavljaju mada arheolozi veruju da je reč o kombinaciji kalkulacija i određenih događaja u svemiru kao što su kretanje Marsa, Venere ili Meseca. Dok je Evropa bila zavijena u srednjovekovnu tamu, ovaj inovativni narod sačinio je astronomske mape, razvio jedini pravi i originalni sistem pisanja na američkom kontinentu, usavršio matematiku i neverovatno precizan kalendar…

Maje – zaista čudna civilizacija.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Svet)

loading...

Related posts

Leave a Comment