Drevni umovi 

Otkriveni Ajnštajnovi gravitacioni talasi!

85
Foto: Twitter/check123

Ovo je vest koja će uneti revoluciju u svet nauke. Da li će se fizika kakvu smo znali zauvek promeniti?

Kao što smo pisali, ispostavilo se da je 11. februar veliki dan za nauku. Naime, danas je tim naučnika iz asocijacije LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) saopštio da su otkriveni gravitacioni talasi.

Ispostavilo se da je Ajnštajn bio u pravu. Tačno jedan vek nakon što je veliki naučnik objasnio Opštu teoriju relativiteta, naučnici iz opservatorije LIGO su otkrili gravitacione talase koji nastaju sudarom crnih rupa, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Detektovan je sudar dve crne rupe, od kojih je svaka imala masu 30 naših Sunca. Rupe su se pre sudara ubrzale do polovine brzine svetlosti. Sudar se desio 1,3 milijardu svetlosnih godina daleko.

Šta su gravitacioni talasi?

Gravitacioni talasi su vibracije dimenzije prostor-vreme koji se javljaju ubrzanjem svih oblika materije i energije. Njihovo postojanje je jedno od ključnih predviđanja Ajnštajnove Opšte teorije relativiteta, objavljene 1916. godine.

Šta je LIGO?

Lasersko-interferometarska opservatorija za gravitacione talase (LIGO) na Tehnološkom institutu u Kaliforniji završena je 1999, a gravitacione talase je prvi put, bezuspešno, tražila 2002.

Opservatorija je 2010. godine ušla u petogodišnju rekonstrukciju kako bi svoju aparaturu učinila osetljivijom. Redizajn je doveo do desetostruko pojačane osetljivosti, što omogućava da LIGO „čuje“ 10 puta udaljenije gravitacione talase i da ima pristup 1.000 puta većoj glasnoći svemira.

Dana 18. septembra 2015. godine opservatorija je obavila prvu zvaničnu, tromesečnu probu svojih poboljšanih detektora. Bez ikakvog dodatnog finog podešavanja, detektori su bili u stanju da slušaju gravitacione talase udaljene čak 225 miliona svetlosnih godina, što je već tri puta veća osetljivost u odnosu na prvobitni LIGO.

loading...

 

Značaj ovog otkrića pojašnjavaju naučnici.

Profesor astronomije i fizike Kreg Hogan:

„Kako nam gravitacioni talasi omogućuju da proučavamo svemir sa novim oblikom energije koja sve spaja, detektori gravitacionih talasa bi takođe mogli da dovedu do potpuno neočekivanih otkrića — kao što je to nekada bio slučaj sa teleskopom i mikroskopom“, objašnjava Kreg Hogan, profesor astronomije i fizike na Univerzitetu u Čikagu.

„Pored toga, gravitacioni talasi daju detaljan zapis događaja koji su se odigrali u prvih sekund ili tako nešto postojanja svemira, što bi nam takođe omogućilo da ograničimo modele poput kosmičke inflacije i drugih ekstremnih i nezabeleženih fizičkih pojava ranog univerzuma.“

Fizičar sa Univerziteta kolumbija Sabi Mark je rekao:

“Gravitacioni talasi su pomeranja u prostor-vremenu, koja je Ajnštajn predvideo pre 100 godina. Mogu nastati tokom rođenja i sudara crnih rupa i mogu doći do nas čak iz najudaljenijih galaksija”

Džon Batenvort, profesor fizike sa Univerziteta u Londonu rekao je:

“U jednu ruku, ovo smo očekivali. Znamo da masa “savija” prostor i vreme, na sličan način na koji se gimnastičar pomera na trampolini. U drugu ruku…U stvari, postoji mnogo ‘drugih ruku”

Kip Torn, američki fizičar, dugogodišnji prijatelj Stivena Hokinga i Karla Sagana, povodom ovog otkrića izjavio je:

“U narednih nekoliko godina očekujemo još sličnih signala sa istih ovih mesta. LIGO je već spreman za ogromnu količinu gravitacionih talasa”

On je pomalo ironično dodao “da nas ovo otkriće neće nimalo približiti putovanju kroz vreme”.

 

Reakcija naučnika iz Srbije

Iz Centra za promociju nauke (CPN) u Beogradu objašnjavaju da je praktično pre 100 godina Ajnštajn postavio opštu teoriju relativnosti i napisao osnovnu jednačinu kojom objašnjava kako se ponaša gravitacija, odnosno masa u celom univerzumu.

Teorija relativnosti predvidela je jednu pojavu koja već ceo vek do sada nije detektovana, a iako je opšta teorija dokazana drugim eksperimentima, do sada nije bilo nijedne potvrde da postoji ovo što je sada potvrđeno, kažu u CPN.

Ajnštajn je praktično zamislio da u prostoru u univerzumu velika masa menja prostor oko sebe i to je nalik pojavi kada na primer, postoji zategnuta površina vode i ubaci se kamenčić koji na površini stvara talas.

“Sama teorija kada je tako zamišljenja predvidja da kada se stvara velika masa u unuverzumu ona treba da prozivede gravitacioni talas, a to nije isto što i talas na površini vode koji je mehanički ili elektromagnetni talas. To su talasi koji prožimaju ceo svet i niko nije pomislio da mogu da se detektuju”, objašnjavaju u CPN.

Indirektni dokaz je ranije postojao, ali se ipak svojevremeno ispostavilo da je bilo izvesnih greški u merenju.

“Ovo sada pokazuje da je Ajnštajn bio u pravu i teorija je potvrđena i sa te strane. Znalo se da važi, ali je predviđala i gravitacione talase koje niko do sada nije video. Sada je jasno i da je taj deo teorije ispravan”, kažu u CPN i dodaju da to otkriće može da pomogne da razumemo kako je svemir nastao.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment