Drevni umovi 

Otkriveno: Da Vinčijeva loza se ipak nije ugasila

504-leonardo-da-vinci

Italijanski istraživači potvrdili su da su otkrili žive naslednike rođaka genija renesanse, Leonarda da Vinčija, iako su nestali njegovi posmrtni ostaci, dakle bez primene DNK analize.

Istoričari Alesandro Vecozi i Anjeze Sabato su na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Rimu naveli da se porodica čuvenog slikara i pronalazača nije ugasila, kao što su mnogi verovali, već da je opstala u senci od javnosti.

Tokom istrage započete 1973. godine, uspeli su da pronađu oko 35 potomaka porodice slikara Mona Lize, među kojima je i filmski i pozorišni reditelj Franko Zafireli, rediteljRomea i Julije (1968) i Travijate (1983), prenose mediji.

Leonardo da Vinči nije imao dece i reč je o potomcima iz linije njegove braće i sestara.

Telo toskanskog umetnika izgubljeno je u verskim ratovima koji su usledili posle njegove smrti 1519. godine, tako da istražitelji nisu imali precizne uzorke DNK pri pokušaju da nađu nit članova njegove porodice, pet vekova kasnije.

Ipak su uspeli da rekonstruišu rodoslovno stablo na osnovu dokumenata pronađenih u crkvama i matičnim knjigama, koji se odnose posebno na žene porodice, što je promaklo ranijm istražiteljima.

Objava da postoje živi potomci porodice Leonarda da Vinčija izazvalo je uzbuđenost u Vinčiju, toskanskom gradiću iz koga umetnik potiče, gde je više njih saznalo da ima veze s njim.

Da Vinčijeva čuvena Mona Liza

„Moja majka Dina je, znači, bila u pravu. Pričala nam je o starim dokumentima i pismima koje je trebalo čitati samo u ogledalu“, rekao je listu Stampa Đovani Kalozi, jedan od potomaka, osvrćući se na to što je Da Vinči nekad pisao s desna na levo i bilo je potrebno ogledalo da se dešifruju neka njegova pisma.

„Nikad nismo pridavali značaj tim dokumentima koja su izgubljena ili prodata. Ali ono što smo dugo smatrali legendom koja se prenosila s generacije na generaciju, na kraju se pokazalo da je istinito“, rekao je taj bivši knjižar koji sarađuje u studiji već devet godina.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment