Drevni umovi 

Predstavljamo Vam četiri najpoznatije „TAJNE BIBLIOTEKE“ sveta

Ljudska istorija obeležena je religijskim i političkim previranjima. U ovim burnim vremenima, snaga informacije i znanja bila je jednaka, ako ne i veća, od vojne sile, zbog čega su zajedno sa neprijateljima, na pogrešnom kraju mača često završavale i knjige.

Ipak, zbog interesa pojedinaca ili jednostavno zahvaljujući zaljubljenicima u istinu, mnoge od knjiga koje je „trebalo“ da budu spaljene ili uništene, zapravo su samo skrivene u tajnim bibliotekama širom sveta.

Newsweek za vas izdvaja četiri najpoznatije „tajne biblioteke“ koje su danas otvorene za znatiželjne oči:

 

BIBLIOTEKA PEĆINA

Na ivici kineske pustinje Gobi, u mreži pećina Dunhuang, nalazi se jedan deo nazvan „Hiljadu Budinih Pećina„. Ove pećine bile su zatvorene gotovo hiljadu godina, sve dok 1900. taoistički monah Vang Juanlu nije pronašao tajna vrata koja su ga odvela do odaje ispunjene rukopisima iz 11. veka.

Tadašnje kineske vlasti nisu bile naročito zainteresovane za otkriće, pa je do 1910. godine, kada je Pekingu palo na pamet da vidi o čemu se tu radi, u zemlji ostalo oko 20 odsto prvobitne količine rukopisa.

Niko nije siguran zašto su ovi rukopisi sakriveni, ali pretpostavlja se da je to učinjeno iz straha od invazije Karahanidskog Kanata.


Preporuka: Poruka Anunakija: Mi smo među Vama…


VATIKANSKE ARHIVE

Jedna od najpoznatijih tajnih biblioteka na svetu svakako je Vatikanska arhiva. Premda je tokom poslednjih godina Sveta Stolica odobrila javno izlaganje velikog broja rukopisa, teorije zavere vezane za vatikansku arhivu i dalje su široko rasprostranjene.

loading...

Na spisku artefakata za koje teoretičari zavere veruju da su u vatikanskoj arhivi, nalaze se lobanje vanzemaljaca, Hristovo porodično stablo, pa čak i vremenska mašina.

Kako bi stao na kraj ovakvim glasinama, Vatikan je odobrio pristup mnogim ekspertima i stručnjacima, ali su dokumenti od 1939. godine pa na dalje i dalje nedostupni javnosti, pre svega zbog kontroverzi oko perioda Pape Pija XII kojeg istorija pamti po nadimku „Hitlerov papa“.

 

KAIRSKA GENIZA

Jedna kolekcija u Kairu, vekovima je bila tajne, ne zato što je neko nameravao da je sakrije ili zato što su je čuvali naoružani gardisti, već zbog toga što do 19. veka niko na nju nije obraćao pažnju.

Unutar zida sinagoge Ben Ezra u Kairu, stajalo je 280.000 jevrejskih rukopisa, poznatih kao „Kairska geniza (geniza: privremeno skladište knjiga u sinagogi ili na jevrejskom groblju).

Rukopise je prvi primetio rumunski Jevrejin Jakob Safir, koji ih je dalje opisao u svojoj knjizi i tako na njih privukao pažnju eksperata.

Kairska geniza omogućila nam je neverovatan uvid u život Jevreja u Egiptu od devetog do devetnaestog veka i razbila mnoge predrasude o ukorenjenom antisemitizmu drevnih društava.

 

UNIVERZITET LEJDEN

Erik Kvakel, holandski istoričar specijalizovan za srednjovekovne knjige, opisao je kako su 2013. godine njegovi studenti na Univerzitetu Lejden pronapli 132 beleške, pisma i računa sa neidentifikovanog dvora u oblasti Rajne. Spisi su od 1577. godine stajali skriveni povezani u pergamentu.

Premda nemaju nikakvu umetničku vrednost, dokumenti ovog tipa daju redak uvid u svakodnevni život srednjovekovnog društva i kao takvi su izuzetno vredni.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |
(Kurir)
loading...

Related posts

Leave a Comment