Drevni umovi 

Pronađena stena stara 38.000 godina koja potvrđuje drevno poreklo tehnike koju su koristili Žorž Sera i Vinsent van Gog

Otkriće 16 izgraviranih i na druge načine modifikovanih krečnjačkih blokova koji su nastali pre 38.000 godina potvrđuju drevno poreklo poentilističke tehnike koju su kasnije u XIX i XX veku koristili umetnici Žorž Sera, Vinsent Van Gog, Kamij Pisaro i Roj Liktenštajn.

Rendal Vajt koji je predvodio iskopavanje doline reke Vezer u Francuskoj kaže da, iako su do sada bili upoznati sa ovom tehnikom modernih umetnika, sada sa sigurnošću mogu da potvrde da je ova tehnika bila korišćena u evropskoj najranijog ljudskoj orinjačkog kulturi.

Najveća otkrića Vajta i njegovih kolega, koja uključuju slike mamuta i konja, potvrđuju da se ova tehnika koristila u najranijoj modernoj kulturu u Evropi, orinjačkoj.

Ova otkrića dodaju težinu ranijih izolovanih pronalascima, poput nosoroga u Pont d’Arcu (Grotte Chauvet), koja je formirana hiljadama tačkama, koji su prvo oslikani na dlanu ruke, a potom preneseni na zid pećine.

Ranije ove godine, tim arheologa je otkrio 38.000 poentilističku sliku bizona i divlje krave što predstavlja neki od najranijih poznatih grafičkih prikaza pronađenih u zapadnoj Evroaziji i nudi uvid u prirodu modernih ljudi tokom ovog perioda.


Preporuka:  Artefakt 22542 – Mumija koja donosi nesreću


Ovog puta naučnici su pronašli sliku runastog mamuta, u okapini, a slika potiče iz istog perioda kao Abri Cellier koji je smešten blizu prethodnog nalazišta Abri Blanchard.

Abri Cellier je dugo glavno nalazište arhoeloga kad su u pitanju umetnička dela povezana sa evropskom orinjačkom kulturom.

Naime, 1927. godine pronađeno je 15 ugraviranih krečnjačkih blokova, a 2014. godine Vajt i njegove kolege su se vratili u Cellier, tražeći nešto što bi moglo da omogući bolje razumevanje arheoloških sekvenci na nalazištu i njegovu povezanost sa orinjačkom kulturom.

Tada su među kamenim blokovima i pomoću datiranja radiougljenikom pronašli i jedan koji datira iz perioda pre 38.000 godina.

loading...

Neobično, ali arheolozi su pronašli i preostalih 15 blokova, uključujući mamuta u poentilističkoj tehnici, koje su ostavili istraživači iz 1927. godine, što je i objavljeno u radu u časopisu Quaternary International.

Pronađeni blokovi se sada nalaze u francuskom Nacionalnom muzeju praistorije.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(National geographic)

loading...

Related posts

Leave a Comment