Drevni umovi 

Spis star 2.000 godina otkriva drevne tajne Egipta!

852-min
Foto: Profimedia

Tragične priče ispisane na papirusu koje su vekovima ležale na otpadu iz starog Egipta otkrivene su nakon što su delovi teksta sastavljeni uz pomoć čitave male armije istraživača amatera.

Priče sežu od lekarskog izveštaja o 12-godišnjoj devojčici koja se utopila do objavljivanja Knjige izlaska (Egzodus) u obliku grčke tragedije, što je neznanom glumcu omogućilo da se pojavi u ulozi Mojsija 2.000 godina pre nego što se ta prilika pružila Čarltonu Hestonu u velikom filmskom hitu iz 1956. pod naslovom “Deset božjih zapovesti”.

Priče su rekonstruisane delimično zahvaljujući pomoći 250.000 dobrovoljaca iz celog sveta, koji su doprineli tumačenju fragmenata papirusa pronađenih na mestu drevnog egipatskog grada Oksirinhusa, oko 200 kilometara od današnjeg Kaira.

Kada su viktorijanski arheolozi Bernard Grenfel i Artur Hant u januaru 1897. počeli da kopaju na mestu nečega što je ličilo na peščanu dinu, ustanovili su da se tu krije obilje fragmenata papirusa koje su stanovnici grada bacili na opad.

Grenfel i Hant su sakupili više od 500.000 fragmenata koji se danas čuvaju u Saklerovoj biblioteci u Oksfordu i nalaze u vlasništvu Udruženja za istraživanje Egipta, u Londonu.

Ispostavilo se, međutim, da je rekonstrukcija teksta na delićima papirusa iz prvog veka pre nove ere i sedmog veka nove ere, kada je Egipat bio pod vlašću Grka i Rimljana, bio daleko teži zadatak nego njihovo iskopavanje.

Između 1898. i 2012. naučnici su uspeli da rastumače oko 5.000 od ukupno 500.000 dokumenata. Nakon toga je pokrenut projekat “Ancient Lives” (Drevni životi), koji je omogućio “istraživačima amaterima” sa osnovnim znanjem starogrčkog alfabeta da vide dokumenta na internetu i učestvuju u tumačenju reči ispisanih na njemu.

Pomoću algoritama koje su razvili astrofizičari Univerziteta Oksford radi upoređivanja prevoda sa poznatim tekstovima i ocene preciznosti svakog dobrovoljca ponaosob, projekat koji je u potpunosti zaživeo 2014. omogućio je da se i školski đaci pozabave tajnama sačuvanim na papirusu.

Profesor Dirk Obink sa Univerziteta Oksford, koji je i direktor projekta “Ancient Lives”, rekao je za “Independent”: “Zahvaljujući tome što smo omogućili javnosti da učestvuje u jednom od najvećih nedovršenih arheoloških projekata na svetu, danas više nismo u situaciji u kojoj jedan naučnik sa uveličavajućim staklom treba da rastumači između 100.000 i 200.000 tekstova, od kojih su neke delimično pojeli crvi, neki su korišćeni za umotavanje ribe, ili možda za nešto još gore.”

Nova saznanje o izgubljenom književnom delu

loading...

Otkrića koja će predstaviti profesor Obing i britansko Kraljevsko geografsko društvo sežu od zvaničnih dokumenata – zvanični lekarski izveštaj o devojčici robinji koja se utopila, do književnih dokumenata, uključujući i izvod iz “Andromede”, izgubljene Evripidove tragedije za koju se veruje da je nastala 417. godine pre nove ere.

Dobrovoljci koji deluju u okviru projekta “Ancient Lives” doprineli su i otkrivanju fragmenta davno izgubljenog izdanja “Knjige izlaska” u stilu grčke tragedije malo poznatog autora Jezekilja, iz drugog veka pre nove ere.

“Pre toga smo samo znali o tom delu zahvaljujući tome što je spominje episkop Jevsevije Kesarijski”, objašnjava profesor Obink. “Nismo bili sigurni da je tekst stvarno postojao.”


Pogledajte NOVI video klip na temu: Gobekli tepe – Nepoznata civilizacija starog sveta


“Sada imamo pravu kopiju, dugi Mojsijev govor u trostopnom jambu koji pripoveda o njegovom životu i kako su ga kao bebu pronašli u šikari.

“Sada možemo da saznamo nešto više o izgubljenom književnom delu koje je verovatno izvođeno mnogo pre Čarltona Hestona”, kaže Obink. “Začuđujuće je šta se sve baca u đubre.”

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment